GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Veliko spremanje Mišara uoči obeležavanja 200-godišnjice čuvenog boja

Zaboravljena epopeja

ŠABAC - Najznačajnijoj pobedi Srba u njihovoj istoriji Mišarskoj bici do sada nije poklonjena pažnja koju zaslužuje. Na ovo upozoravaju profesori Stevan Simić, Dobrilo Aranitović, Đorđe Simić i istoričar Bogdan Sekendek iz Zadužbinskog društva "Prvi srpski ustanak Mišar 1999".

Iako nas deli samo nekoliko meseci pred važan jubilej - 200 godina od ovog istorijskog događaj, utisak je da se državne i lokalne institucije nedovoljno ozbiljno pripremaju za proslavu.
- Uputili smo pismo predsedniku državne zajednice SCG Svetozaru Maroviću da nam organizaciono i finansijki pomognu u obeležavanju jubileja. Zahvalio se, ali nas je uputio na republičke institucije za koje kaže da su nadležne, a ministar finansija Dinkić nas je uputio na Ministarstvo za kulturu - kaže Bogdan Sekendek, predsednik Skupštine društva.

Sekendek kaže da je društvo prošle godine organizovalo okrugle stolove o značaju Mišarske bitke, koja je označila prekretnicu u istoriji srpskog naroda i zauvek proslavila vožda Karađorđa.
Dobrilo Aranitović kaže da bi drugi narodi od ove epopeje napravili događaj ravan Borodinskoj bici.

Društvo je i do sada čuvalo od zaborava ovaj događaj. U planu je da se ove godine objave knjige o tome kako se do sada proslavljala bitka, kao i njen značaj u pesmama koje su je opevale.

Sve dosadašnje proslave, izuzev 180-godišnjice, svele su se na lokalni nivo, bez značajnije pomoći opštine. Predstojeći jubilej ne bi smeo da bude obeležen tek reda radi - upozoravaju članovi društva koje je sve brojnije, a među njima ima i stranaca koji su fascinirali ovaj događaj.

M. Eraković


vesti po rubrikama

^Srbija

Kako dokazati da kuća postoji
Neophodno kresanje javne potrošnje
Beže od zanata
Zaboravljena epopeja
Pomoć malim preduzetnicima
  
 


     


FastCounter by LinkExchange