GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nezaposlenih na pretek, ali niko se ne prihvata ponuđenog posla

Beže od zanata

Na prekvalifikaciju najčešće ne pristaju nezaposleni sa najnižim obrazovanjem

KRALJEVO - Podaci o broju nezaposlenih Kraljevčana sa evidencije Tržišta rada varljivi su. Teško ih je utvrditi jer očigledno je da nije malo onih koji se na ovoj evidenciji nalaze samo zbog ostvarivanja prava na socijalnu zaštitu i zbog penzionog staža.

Preko 17.000 Kraljevčana zvanično je bez posla. Krah društvenih preduzeća i veliki priliv izbeglih i raseljenih iz Hrvatske i naročito s Kosmeta, kao posledicu imaju armiju ljudi koji su ostali bez radnih mesta. Zanimljivo je, međutim, da se na prste mogu prebrojati nezaposleni koji prihvataju programe prekvalifikacije Tržišta rada. To se naročito odnosi na nezaposlene s najnižim obrazovanjem.

- Mnogima je ova mogućnost predlagana i nuđena jer imamo problem sa obezbeđivanjem radnika građevinske i metalske struke. Posao bi veoma brzo našli, recimo, zavarivači, bravari, tesari, zidari... ali oni to ne prihvataju. Očigledno je da su na našoj evidenciji samo zbog prinadležnosti, a bave se nekim lakšim poslovima - zaključuje Zlata Živković, direktor kraljevačkog Tržišta rada.

- Svake godine ista priča. Nedostaju nam zidari, monteri, zanatlije, ali sve se manje dece upisuju u škole koje osposobljavaju za ova zanimanja. Kasnije, kad se suoče s besposlicom, oni ne pokazuju interesovanje za prekvalifikacijom - kaže Živkovićeva.

Nije teško naslutiti kojim se poslovima bave oni koji su "bez posla". Najčešće su to tzv. trange-frange trgovine pod otvorenim nebom. Jedna od najvećih buvljih pijaca u ovom delu republike nalazi se u gradu na Ibru, sa više hiljada improvizovanih radnji.

Da bi doskočili "birkanju", nadležni su u septembru ove godine doneli Pravilnik o aktivnom traženju posla. Ovaj akt predviđa da se nezaposleni koji odbije ponuđeni posao ili prekvalifikaciju briše sa evidencije Tržišta rada. To će, veruje se, uvesti red u brojne spiskove i pokazati ko stvarno želi da radi.

M. S. Milišić


vesti po rubrikama

^Srbija

Kako dokazati da kuća postoji
Neophodno kresanje javne potrošnje
Beže od zanata
Zaboravljena epopeja
Pomoć malim preduzetnicima
  
 


     


FastCounter by LinkExchange