GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Na Kopaoniku proteklog vikenda proradile nove žičare

Otvoren Mali Karaman

Kopaonik - Nova investicija Vlade Srbije i "Geneks grupe" za četvorosednu žičaru "Mali Karaman", koju su proteklog vikenda pustili u rad ministar finansija Mlađan Dinkić i ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, vredna je dva miliona evra. Posle žičare "Karaman Greben", puštene u rad prošle godine, ovo je druga zajednička investicija "Geneks grupe" i Vlade Srbije u saradnji sa austrijskom kompanijom "Dopomajer", svetskim liderom u proizvodnji ove opreme.

Nova žičara će najviše obradovati skijaše čiji se masovni dolazak na Kopaonik očekuje uoči Nove godine. Prošle zime kopaoničke žičare nosile su u " visine" 23 miliona skijaša.

- Plan vlade je da zajedno sa privatnim firmama ulaže u domaći turizam, naročito u infrastrukturu, i ovo je prvi korak ka tome - rekao je ministar finansija na svečanom otvaranju, "Malog Karamana" Mlađan Dinkić. Vlada Srbije će naredne godine izdvojiti 950 miliona dinara za razvoj turizma. Od toga, oko 500 miliona namenjeno je za izgradnju infrastrukture na Staroj planini, Divčibarama, Goliji i Vlasini.

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić je za 2006. godinu najavio kompletnu rekonstrukciju aerodroma u Nišu, što bi trebalo da poveća priliv stranih turista, naročito iz Engleske, koji čarter letom preko niškog aerodroma stižu danas. Prema najavama iz "Geneksa", sredinom januara trebalo bi da bude zamenjena i najstarija žičara u ovom ski-centru, koja vodi do Pančićevog vrha. Za ovu žičaru planirana su novčana sredstva od oko 3,5 miliona dinara.

Posle izgradnje žičare prema najvišem vrhu Kopaonika, ova planina će raspolagati mrežom od 22 žičare, povezane u jedinstven sistem, a maksimalni kapacitet je gotovo 22.000 skijaša na sat.

Snega za skijanje na Kopaoniku ima dovoljno, samo što led na kolovozu i snežni nameti preko Jarma putnicima zadaju nevolje. U to su se u subotu, po povratku sa Kopaonika, uverile i ekipe novinara koje su išle autobusom i džipovima lokalnih funkcionera.

R. Barjaktarević


vesti po rubrikama

^putovanja

Zima na Durmitoru
Lekovite vode Seltersa
Otvoren Mali Karaman
 
 


     


FastCounter by LinkExchange