GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Mladenovačka banja nudi sve uslove za brzi oporavak

Lekovite vode Seltersa

Banja Selters nalazi se 50 kilometara jugoistočno od Beograda, u podnožju planine Kosmaj. Udaljena je oko kilometar i po od centra Mladenovca. Hotel "Selters" i bolnički deo banje okruženi su parkom sa četinarima na površini od 18 hektara.

Najveće blago banje je lekovita mineralna voda "selters" za koju stručnjaci kažu da je visoke mineralizacije. Sličnog hemijskog sastava su mineralne vode Bad Emsa u Nemačkoj, Roa u Francuskoj i Luhačovice u Češkoj. Voda se u lečenju koristi još od 1893. godine, a flašira od 1900. godine. Odlikovana je na izložbama u Briselu 1906. i Londonu 1907. godine i koristi se kao terapeutsko sredstvo u hidro i kineziterapijama, za inhalaciju i piće.

Lečenje se obavlja u medicinskim centru hotela "Selters" gde se nalaze i dva bazena sa hipertermarlnom vodom visoke mineralizacije. Pored hidroterapije, u medicinskom centru "Seltersa" na raspoganju je nekoliko vrsta lečenja: kineziterapija, elektroterapija, fototerapija, sonoterapija, termoterapija, instrumentalna i ručna masaža i kompletna respiratorna rehabilitacija. Terapije se obavljaju svakog dana pre i popodne, dok nedeljom pacijentu mogu bez nadzora terapeuta koristiti bazen.

U banji se leče oboljenja koštano-zglobnog sistema, stanja posle povreda i neurološke bolesti. Pacijenti koji u banju stignu sa lekarskim uputom, "preko socijalnog", smeštaju se u bolnički deo, ali uz doplatu mogu da rezervišu jednokrevetnu, dvokrevetnu ili trokrevetnu sobu u hotelu, od kojih većina ima televizor i terasu.

U prizemlju hotela nalazi se restoran sa letnjom baštom, koji u ponudi ima gotova jela, roštilj i sve vrste pića.
U okviru punog pansiona, gosti za svaki obrok biraju između tri ponuđena jela, od kojih je jedno prilagođeno pacijentima sa posebnim režimom ishrane. Teško pokretni pacijenti obroke dobijaju u sobama, a na terapije ih kolicima voze vojnici na civilnom odsluženju vojnog roka, koji "služe" u banji.

Od banje do centra Mladenovca saobraća gradski autobus, a lokalni taksisti tu relaciju naplaćuju 100 dinara. U blizini banje nalaze se planine Kosmaj i Avala, Oplenac, Bukovička banja, Markovačko jezero i manastir Pavlovac.

Nekoliko puta mesečno u banji se organizuju muzičke i književne večeri i projekcije filmova. Boravak s lekarskim uputom traje najčešće tri nedelje i za to vreme, kažu terapeuti, obično se vide poboljšanja, a mnogi koji su stigli na štakama, izlaze napolje bez njih. I običaj je da se nikad ne kaže: "Vidimo se!".

D. P.


vesti po rubrikama

^putovanja

Zima na Durmitoru
Lekovite vode Seltersa
Otvoren Mali Karaman
 
 


     


FastCounter by LinkExchange