GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Reporteri Glasa obišli poznate skijaške centre Kolašin i Žabljak pred početak nove turističke sezone

Zima na Durmitoru

Pored uobičajenih zimskih sportova, turistima su na raspolaganju vodiči za zimske sportove na vrhove, ekstremno skijanje i bordovanje van skijaških staza

U zimskim centrima Crne Gore ovih dana je sve u znaku priprema za predstojeću zimsku sezonu. Tim povodom, novinari iz Srbije, Makedoije i Bosne i Hercegovine, na poziv Ministarstva turizma Vlade Republike Crne Gore, posetili su Kolašin i Žabljak. Sam put do Kolašina predstavlja poseban doživljaj kada iz Podgorice sa nadmorske visine od samo 40 metara krenete ka Kolašinu koji je udaljen sedamdesetak kilometara i nalazi se na 954 metara nadmorske visine, imaćete prilike da uživate u vožnji kroz kanjon Morače koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Priča o Kolašinu može se započeti rekama jer se ovaj živopisni gradić nalazi u gorim i srednjim tokovima Tare i Morače, glavnom ulicom gde se nalazi desetak kafana od kojih neke neodoljivo podsećaju na irske pabove, Biogradskom gorom koja se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini ili novim hotelom "Bjanka".

Evropske cene

Za ovu zimsku sezonu Kolašin je dobio pravi poklon, nakon godinu dana renoviranja, umesto stare Bjelasice iznikao je elitni hotel sa 117 soba i 12 apartmana od kojih se posebno izdvaja predsednički, površine 170 kvadrata. Obilazak hotela pravo je zadovoljstvo. Predsednički apartman pored prostrane spavaće ima sobu za sastanke, sa kaminom, dok se sa prozora pruža panorama na usnuli Kolašin prekriven prvim snegom. Tu je i zatvoreni bazen dug 25 metara gde je temperatura vode oko 28 stepeni, nezaobilazni đakuzi, teretana... dok spa program podrazumeva vodenu masažu i aromaterapiju. Cene u hotelu "Bjanka" su evropske, noćenje sa doručkom košta od 150 evra, a trodnevni novogodišnji aranžman sa svečanom večerom 475 evra.

Noćno skijanje

Skijalište je od Kolašina udaljeno oko osam kilometara, na nadmorskoj visini od 1.420 do 1.880 metara. Tu su ski-liftovi "Carev do i "Ključ", oba oko 500 metara, ski-lift "Jezero" osvetljen za noćno skijanje kao i bebi ski-lift dug 150 metara. U ponudi su i dve staze na kojima se mogu održavati skijaška takmičenja najvišeg ranga.

Put od Kolašina do Žabljaka, koji su dvadesetak kilometara udaljeni, još je veći izazov jer vodi duž reke Tare, čiji atraktivni kanjon mnogi porede sa Koloradom i koju zbog raftinga pohode turisti iz čitavog sveta. Na Žabljaku, najvišem gradu na Balkanu na visini od 1.450 metara, koji je smešten na obroncima Durmitora, ovih dana je prava snežna idila. Na Durmitoru se nalazi 48 vrhova preko 2.000 metara i 21 vrh preko 2.300 metara, 18 jezera, prašume, kanjon, od kojih je najpoznatiji kanjon Tare ili Suza Evrope, kako ga još nazivaju. Turisti podjednako uživaju u šetnji snežnim padinama i atraktivnim terenima za alpsko i rodijsko sijanje. Staza "Savin kuk" duga je 3.500 metara, a dve žičare sa dvosedežnicama vode do samog vrha. Na samom ulazu u grad, na stazi "Javorovača", obično se skijaju deca i početnici.

Pored uobičajenih zimskih sportova, turistima na Durmitoru na raspolaganju su vodiči za zimske sportove na vrhove, ekstremno skijanje i bordovanje van skijaških staza. U masivu Durmitora postoje 22 markirane planinske staze. Najduži i najteži uspon je na Bobotov Kuk koji se nalazi na 2.525 metara nadmorske visine i traje pet sati i 30 minuta.

Očekuju bolju sezonu

Kompletna oprema za skijanje može se iznajmiti na skijalištu. Dnevni ski-pas na Žabljaku ove zime košta 12 evra, a sedmodnevni 70 evra. Noćno skijanje, škola skijanja i iznajmljivanje ski-opreme po 7 evra.

- Pred sam početak zime, u Crnog Gori očekujemo bolju sezonu nego proteklih godina. Značajno je poboljšan kvalitet smeštaja u Kolašinu i sva skijališta će biti u funkciji. Žabljak je takođe spreman za početak sezone. Za novogodišnje praznike na Durmitoru je sve rasprodato što nagoveštava uspešna početak zimske sezone - rekao je Predrag Nenezić, ministar turizma u Vladi Republike Crne Gore, na konferenciji za novinare koja je održana u elitnom hotelu "Bjanka".

Šetnja do Crnog jezera pravi je doživljaj. Pored zaleđenog jezera i prelepe prirode, turisti mogu da posete i restoran "Jezero" gde imaju priliku da probaju durmitorsku pršutu, hleb u crepulji i jagnjetinu ispod sača.

Žaklina Milenković


vesti po rubrikama

^putovanja

Zima na Durmitoru
Lekovite vode Seltersa
Otvoren Mali Karaman
 
 


     


FastCounter by LinkExchange