GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Obazrivost SAD prema Kosmetu

LONDON - Članovi srpskog kokusa u američkom Kongresu su pismom predsedniku Džordžu Bušu želeli ponovo da upozore administraciju u Vašingtonu da mora veoma pažljivo da pristupi pregovorima o budućem statusu Kosova i Metohije, izjavio je analitičar Obrad Kesić, prenosi Tanjug.

U pismu je grupa američkih kongresmena, iz redova republikanaca i demokrata, članova srpskog kokusa, zatražila od predsednika Buša da njegova administracija podrži rešenje statusa Kosmeta koje će biti plod kompromisa Beograda i Prištine, te da je zarad obezbeđivanja najboljeg mogućeg rešenja za budućnost pokrajine i regiona neophodno definisati određene principe.

Politički analitičar iz Vašingtona, Kesić je za britansku radio stanicu Bi-Bi-Si ukazao kako je važno "da se zna da, bar što se tiče srpske strane, postoji jedna grupa u Kongresu koja je zainteresovana i koja bi htela da vidi da ishod pregovora bude prihvatljiv za Srbe i za Beograd". "Ukoliko pregovori ne idu kako srpska strana želi da idu, ako idu u suprotnosti sa interesima Srba, može da dođe do negativne reakcije u samoj Srbiji, koja će izazvati mnogo ozbiljnije posledice nego možda privremeno nasilje" koje bi, eventualno, izbilo ukoliko bi Albanci na Kosmetu bili nezadovoljni pregovaračkim procesom, ukazao je Kesić.

Prema ovom analitičaru, ne treba iz vida gubiti razmišljanja u Vašingtonu o mogućem političkom razvoju u Srbiji ukoliko u njoj dođe do novih izbora "ili do nekih naglih promena". Te "nagle promene", po Kesiću, mogu da budu, između ostalih, zbivanja vezana za Kosovo i pitanje referenduma u Crnoj Gori. U Vašingtonu su česta pitanja kao što je "da li je moguće da Srbija ide unazad" i pismo članova srpskog kokusa ga aktuelizuje, zaključio je Kesić.


vesti po rubrikama

^politika

Početak agonije Crne Gore
Intervju: Zoran Stanković
Vladan Batić optužio čelnike G17
Koštunica: Ne igrati se granicama
Obazrivost SAD prema Kosmetu
Decentralizacija i standardi prve teme
DSS: Najvažnije donošenje ustava
 


     


FastCounter by LinkExchange