GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


JU grupa obeležila 35 godina postojanja na srpskoj rok sceni

Porodična rok industrija

JU grupa, živa legenda jugoslovenskog rokenrola, u subotu uveče u Velikoj sali Doma omladine Beograda, održala je koncert kojim je predstavila svoj novi album simboličnog naziva "Dugo znamo se" i, sa malim zakašnjenjem, obeležila je 35 godina postojanja benda. Album "Dugo znamo se" objavljen je posle čitavih deset godina "studijske apstinencije" grupe.

- Uglavnom drugi primećuju da smo napravili toliku pauzu. Mi smo svesni da je prošlo deset godina, ali to vreme nam je jako brzo prošlo jer smo posle pretposlednjeg albuma imali niz turneja po zemlji i inostranstvu. Onog trenutka kad smo ukapirali da je krajnje vreme da izdamo nešto novo, uradili smo novi album. Odlagali smo zvaničnu promociju, ali smo konačno odlučili da napravimo koncert za prijatelje, druge muzičare, kao i sve koji vole muziku JU grupe - rekao je Žika Jelić, basista grupe. Iako je posle raspada Jugoslavije prefiks JU izgubio smisao, a datum "rođenja" JU grupe izbrisan sa liste državnih praznika, u imenu ovog benda ostala je sačuvana ideja nepostojanja granica - bar kada je reč o rokenrolu.

Odustali od narodnjaka

Sva variranja domaće scene na rokenrol veterane uticala su samo u smeru odustajanja od etnomotiva koji su ipak činili primetnu liniju u njihovim pesmama poput "Kosovski božuri" i "Od zlata jabuka".
- Etnomotive koristili smo u početnoj fazi stvaralaštva. I posle smo ponekad i ponegde provlačili zvuk koji podseća na etno, ali kad je to počelo masovno da se upotrebljava, da se eksploatiše do besmisla, nije nam više padalo na pamet da koristimo te narodne motive. Ali, ko zna, možda se u nekom sledećem projektu i tako nešto desi, ali to bi stvarno morala da bude prava inspiracija u nekoj narodnoj kompoziciji da bismo je mi uvrstili u naš repertoar i pretvorili u rokenrol.

- JU grupa je dobila naziv 29. novembra 1970. u zemunskoj "Sinagogi" (imamo i zvaničnog kuma, Miroslava Stanivuka). U to vreme sam naziv "JU" bio je internacionalnog značenja i znalo se šta on predstavlja. Za nas je on bio pravi, ozbiljan i sačuvali smo ga pored svega. Mnogo toga je upropašćeno sa tim predznakom, ali JU grupa je ostala. Mislim da samo ime ne smeta nikom, iako je bilo šaljivih komentara da bi trebalo da ga promenimo u SCG. Ipak, svako ko nas zna kako razmišljamo i šta radimo zna da ćemo i ubuduće s ponosom nositi to "JU" - istakao je Jelić.

Kao tajnu istrajnosti JU grupe i njenog statusa rokenrol fenomena on otkriva iskrenost i otvorenost u komunikaciji sa publikom, kao i doslednost sopstvenom muzičkom identitetu.

- Danas nas slušaju generacije rokera, ali u publici ne postoji generacijski jaz. Starije generacije vole da čuju sve što se dešava s nama, ali njih nema na koncertima. Tako da smo više orijentisani na mlađu generaciju, koja čini 90 odsto naše publike. Neverovatno je kako su dobro obavešteni, znaju puno pesama iz ranog perioda grupe - "Crnog leptira", "Čudnu šumu", "Mornara"... Mislim da smo takvo mesto u domaćoj muzičkoj istoriji zaslužili samo poštenim, iskrenim pristupom poslu kojim se bavimo - sviranju rokenrola. Nismo eksperimentisali i uz malo sreće doživeli smo 35 godina samo u JU grupi.

Iskusni rokeri su ipak pratili sve što se događalo, menjalo, razvijalo i nestajalo u domaćem rokenrolu.
- Domaća rokenrol scena je stalno u nekom sukobu, ali ne mogu da definišem sa čime. Ona je imala puno pravog prostora pre možda tridesetak godina, a onda sve manje. Sada ima puno poklonika tog zvuka i puno mladih muzičara i grupa koje se bave rokenrolom, ali ne mogu da se afirmišu i pokažu šta znaju. Od onog klasičnog rokenrola, kada sam ja počinjao da sviram, pa do danas bilo je puno različitih pravaca sa osnovom u rokenrolu. Oni su trajali, nestajali i vraćali se na scenu u nekom drugom obliku, ali za pravi rokenrol zasigurno je ostalo mesta kod nas i mislim da je sve više interesovanja za ovu muziku - smatra Jelić.

U znaku čistog rokenrola, JU grupa nastavlja dalje, "porodična muzička industrija" funkcionisaće dok u njenim osnivačima bude te čuvene rok energije.

- Sigurno se nećemo rasturiti. Radićemo i dalje, s vremena na vreme izdaćemo neki zanimljiv CD, poneka pesma neka ostane sa svakog budućeg albuma i na taj način biće ispunjen naš život na muzičkoj sceni. Trajaćemo dokle god budemo mogli da držimo gitare, pri tom posebno mislim na mene i Dragog.

Ana Kalaba


vesti po rubrikama

^kultura

Porodična rok industrija
Priča o Mocartovom odnosu prema slavi
Prvi koncert Stefana Milenkovića u Otavi
Gradska reklamna publika
 


     


FastCounter by LinkExchange