GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Danas obdukcija tela zatvorenika

KRAGUJEVAC - Obdukcija tela Abita Balića (30) iz Dobi duga kod Tutina, koji se prekjuče ubio u zatvoru u Petrovcu obesivši se čaršavom o rešetku prozora, biće izvršena danas. Time bi trebalo da se otklone eventualne sumnje u njegovu smrt. Takođe se očekuje i da će biti razjašnjeno kako je i kada nastala povreda na vratu Balića, za koju se, prema rečima sudije Zorana Arsenijevića koji je izvršio uviđaj, pretpostavlja da je nastala pre vešanja. "Pisani izveštaj stići će naknadno, ali očekujem da obdukcija bude završena u toku dana i lično nameravam da odem po usmeni izveštaj u Klinički centar", rekao je Arsenijević.

Balić je pronađen u subotu ujutro u 7,10, obešen o gornju rešetku zatvorskog prozora. On je prethodne večeri oko 18,00 sati prebačen u samicu zbog incidenta koji se dogodio između njega i jednog od ostale četvorice zatvorenika sa kojima je delio ćeliju. Poslednji put sa njim je bio u kontaktu zatvorski čuvar koji mu je, kako nezvanično saznajemo, oko 21,30 sati doneo cigarete. Balić je kao uže iskoristio čaršav od posteljine. Prema saznanjima do kojih je došao Glas, nije uobičajeno da se u samicu donosi posteljina, upravo da bi se sprečile tragične posledice poput ove. To je za naš list potvrdio i sagovornik dobro upoznat sa režimom rada i kućnog reda zatvora, a koji je insistirao da ostane anoniman.

Naš sagovornik kaže da zatvorenici imaju pravo na posteljinu, pa čak i da im je rodbina donese od kuće. Međutim, prema njegovoj oceni, sporno je otkud čaršav u samici. Balić ga je iscepao i od njega napravo uže za vešanje. Abit Balić je u Petrovcu izdržavao kaznu od trinaest meseci zatvora zbog pokušaja ubistva u saizvršilaštvu i nezakonitog nošenja oružja. Prema našim saznanjima, bio je miran, družio se sa ostalim zatvorenicima, a već u novembru bio je na dvodnevnom dopustu i išao kući što ukazuje na njegovo dobro vladanje.

Prethodne večeri između njega i jednog od zatvorenika iz ćelije izbio je sukob i prebačen je u samicu. Navodno se Abidu zameralo da se druži sa Srbima. Osoba sa kojom je imao sukob prema nezvaničnim informacijama u međuvremenu je izolovana i u toku je opsežna istraga celog događaja. Vest o vešanju osuđenika u petrovačkom zatvoru brzo se proširila gradom, a za njom i priče da su zatvorenici najavili štrajk. Pobune, bar prema zvaničnim informacijama, u zatvoru nije bilo.

Semiha Kačar, predsednik sandžačkog odbora za ljudska prava, izjavila je za Glas da će zahtevati da nadležni državni organi do kraja istraže sve okolnosti koje su dovele do smrti Abita Balića. "I ranije je bilo primedbi i prigovora porodica zatvorenika koji su kaznu izdržavali u Petrovcu na njihov položaj", kaže Semiha Kačar.

B. Kuljanin


vesti po rubrikama

^hronika

Maloletnika ubili vršnjaci
Danas obdukcija tela zatvorenika
Mladić teško ranjen u pucnjavi
Ubijen u hajci na divljeg vepra