GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Neophodna reforma socijalne zaštite

BEOGRAD - Slobodan Lalović, ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, najavio je da će prioriteti u 2006. godini biti smanjenje broja nezaposlenih i reforme socijalne zaštite. On je rekao da će sledeće godine prvo iz evidencije Nacionalne službe zapošljavanja biti izbrisani oni koji su tu radi ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje. Lalović je naveo da je porastao broj novozaposlenih za 25 odsto, a broj novih radnih mesta za 20 odsto u odnosu na 2004. godini.

U Srbiji još ima između 40.000 i 50.000 stalno upražnjenih radnih mesta na kojima niko ne želi da radi, zbog čega se angažuje radna snaga iz Rumunije ili Bugarske. Po njegovoj oceni, zato ne treba da čudi najava da će jedan srpski privrednik, koji poslovno sarađuje s Kinom, uvesti i radnu snagu iz te zemlje. Ministar je rekao da će prva grupa gastarbajtera iz Kine verovatno doći u Srbiji oko Nove godine. Lalović je ukazao i na važnost načina trošenja sredstava iz tranzicionog fonda.

- Ideja je da se u većim firmama formiraju tranzicioni centri koji bi pomogli u blagovremenoj pripremi ljudi za period kada će ostati bez posla zbog tehnološkog viška. Taj višak nikako ne bi smeo da uveća broj nezaposlenih - upozorio je Lalović.
Ministar je najavio da će posebna pažnja biti posvećena reformi socijalne zaštite, što znači da se više neće tolerisati "gluposti i apsurdi" uočeni u tom sektoru.

- Reč je o državnim parama i one moraju doći do onih kojima su zaista potrebne, a to su deca bez roditeljskog staranja, invalidi, stari i bolesni. Socijalni radnici ubuduće će morati više vremena da provode na terenu i da na taj način kontrolišu one koji primaju pomoć, jer državne pare više neće moći da dobiju zdravi, pravi i radno sposobni građani - naglasio je Lalović.

Više brige biće posvećeno i materijalnom obezbeđenju porodica, pa će tako bračni par sa troje dece, ukoliko se proceni da ima pravo na materijalno obezbeđenje, uz dečje dodatke primati od države mesečno između 13.000 i 14.000 dinara.

Tanjug


vesti po rubrikama

^društvo

Malo radosti umesto bodljikavih žica
Daunov sindrom otkriju pre rođenja
Sankajte se, deco, iza kuće!
Drakonske kazne štite radnike
Neophodna reforma socijalne zaštite