GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Poslanici Skupštine nedavno usvojili Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu

Drakonske kazne štite radnike

BEOGRAD - Posle skoro godinu dana čekanja na usvajanje, Skupština Srbije nedavno je donela novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, koji predviđa drastične kazne za svako nepoštovanje zaštitnih mera. Iako važi tek nekoliko dana, prema rečima Zorana Vujovića, sekretara Saveza samostalnih sindikata Srbije, zakon je već primenjen pošto je u fabrici "Namenska Zastava" došlo do povređivanja radnika.

- Na mesto nesreće odmah su izašli i inspektori rada i policija i biće podnete odgovarajuće prijave, tako da sistem polako počinje da funkcioniše - kaže Vujović dodajući da ipak treba vremena da se svi prilagode. Među najznačajnije novine Vujović ubraja to što je kompletna odgovornost za sprovođenje zaštitnih mera sada na poslodavcu, dok je ranije odgovornost utvrđivana kolektivnim ugovorom. Zaposleni su dobili i pravo da izaberu svog predstavnika za zaštitu na radu, koji će kontrolisati bezbednost, davati primedbe i, ukoliko zatreba, zvati inspekciju.

Poslodavac je od sada dužan da organizuje službu medicine rada i plati preglede radnicima, te da inspekciji i MUP-u prijavi svako bolovanje radnika duže od tri dana.

- Ovo je nedavno dovelo do zabune, pošto je jedan vlasnik firme policiji prijavio bolovanje, a oni nisu znali zašto je to učinio - kaže Vujović. Prema njegovim rečima, preduzeća će ubuduće morati da izrade procenu rizika za svako radno mesto i da o tome obaveste zaposlene, a preko nove Uprave za bezbednost uspostavlja se i kontrola rada inspekcijskih službi.

Ono što je ranije najviše kočilo primenu zakona, niske sankcije, koje su poslodavci radije plaćali u slučaju povrede radnika, nego što su instalirali zaštitnu opremu, sada je ispravljeno. Novim propisima novčanu kaznu od 800.000 do milion dinara platiće svako pravno lice koje zaposlenom odredi da obavlja poslove na kojima nisu sprovedene mere bezbednosti, ako ne donese akt o proceni rizika za svako radno mesto, ako svim radnicima ne obezbedi korišćenje sredstava opreme za ličnu zaštitu na radu, ako na osnovu ocene službe medicine rada ne obezbedi propisane lekarske preglede zaposlenima, ako ne zaustavi svaku vrstu rada koji predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje zaposlenih, kao i u slučaju kršenja skoro svake od ostalih odredbi zakona. U ovim slučajevima za privatne preduzetnike su predviđene kazne od 400.000 do 500.000 dinara, dok će direktori, odnosno odgovorna lica, biti lično kažnjeni sa po 40.000 do 50.000 dinara.

Za manje prekršaje predviđene su kazne od 600.000 do 800.000 dinara, a u nekim slučajevima i niže.
Novina su i kazne od 10.000 do 20,000 dinara za radnike koji odbijaju da koriste zaštitnu opremu, kao i u slučaju da poslodavcu ne prijave uočene bezbednosne propuste.

Kako ističe Vujović, ovako drakonske kazne bi trebalo da preventivno utiču na poslodavce, kako bi se zaštitne mere poštovale, što će smanjiti broj nesreća na radnim mestima širom Srbije. Ranije su kazne bile više nego simbolične, pošto su radnici plaćali pedeset dinara ako ne nose zaštitne šlemove, dok su poslodavci, čak i u slučaju da dođe do smrtnog ishoda, mogli da budu prekršajno osuđeni na najviše 8.000 dinara.

A. M.


vesti po rubrikama

^društvo

Malo radosti umesto bodljikavih žica
Daunov sindrom otkriju pre rođenja
Sankajte se, deco, iza kuće!
Drakonske kazne štite radnike
Neophodna reforma socijalne zaštite