GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Turističke agencije predstavile roditeljima i deci ponude za zimovanje

Sankajte se, deco, iza kuće!

BEOGRAD - Roditelji još nisu ni otplatili rate za rekreativnu nastavu i ekskurziju, a već stižu nove ponude za zimovanje učenika na nekoj od naših planina. U većini škola u prestonici đacima su ponuđene zimske čarolije na Kopaoniku, Tari ili Zlatiboru. Lepo nakićene ponude imaju samo jednu manu - sedmodnevno uživanje na snegu i planinskom vazduhu košta oko 15.000 dinara. To je, naravno, samo cena aranžmana.

Usput, treba nabaviti zimsku odeću, nepromočive skafandere, obuću, skije... pare za ski-pas i "nešto malo" za džeparac. Kad se sve sabere, za dva đaka koja bi preko škole otišla u planinu, treba pripremiti skoro 50.000 dinara, a to, po svemu sudeći, znači da će se većina školaraca, bar onih sa "prosečnim roditeljima", sankati negde "iza kuće".

Oprema i ski-pas

Pored troškova za smeštaj i hranu, učenici moraju platiti i iznajmljivanje skija i sanki. U Brzeću na Kopaoniku šestodnevno iznajmljivanje ski-psa za osnovce košta 4.600, a za starije od 15 godina 7.000 dinara. Na ovu cenu treba dodati depozit od 400 dinara za karticu za ski-lift. Iznajmljivanje ski-opreme po danu je 650 dinara, a ako se uzima šest dana 3.500 dinara. Ko želi snoubord, dnevno iznajmljivanje je 800, a šestodnevno 4.200 dinara. Petodnevnu školu skijanja sa dva časa dnevno treba platiti 3.500 dinara.

To pokazuju i podaci iz škola. Interesovanje je toliko malo da ni najbrojnije škole ne mogu da nakupe dovoljno grupa. Zimovanja za učenike organizuju nastavnici, a ne škole. Turističke agencije sklapaju ugovore sa nastavnicima koji vode decu samo na dobrovoljnoj bazi.

Turistička agencija "Nacional" iz Valjeva planira da ove godine na zimovanje odvede oko 500 školaraca.
- Sedmodnevni boravak na Divčibarima u hotelu "Maljen" sa punim pansionom košta 11.200 dinara. Na Zlatiboru u hotelu "Braća Skulić" zimovanje je od 140 do 180 evra, dok na Jahorini u hotelu "Rajska dolina" sedmodnevni smeštaj košta 190 evra - kaže Vanja Ždrale, turistički menadžer u agenciji "Nacional".

Centar dečjih letovališta i odmarališta i ove godine nudi nešto jeftinije zimovanje za učenike i decu predškolskog uzrasta. U odmaralištu "Mitrovac" na Tari sedmodnevni pansion košta 9.420 dinara, u "Stanišincima" na Goču 8.510, a za zimovanje na Rudniku treba platiti 8.150 dinara. Najjeftinije zimovanje je na Bukulji, gde smeštaj i hrana koštaju 8.080 dinara. Za predškolski uzrast cene su niže za oko 500 dinara po osobi.

Turistička agencija "Miveks" školarce ove zime vodi na Kopaonik, Zlatibor i Rudnik.
- Cene sedmodnevnog smeštaja su od 10.250 dinara do 11.600 dinara, zavisno od objekta, a na ove cene treba dodati naknadu za nastavnika koji sam odlučuje koliko će para da uzme. Ta naknada je obično od 1.000 do 3.000 dinara, zavisno od platežne moći roditelja. Cene za učenike srednjih škola su više za oko 10 odsto - objašnjavaju u turističkoj agenciji "Miveks".

M. Jakovljević


vesti po rubrikama

^društvo

Malo radosti umesto bodljikavih žica
Daunov sindrom otkriju pre rođenja
Sankajte se, deco, iza kuće!
Drakonske kazne štite radnike
Neophodna reforma socijalne zaštite