GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Institutu za majku i dete utvrđuju anomalije kod beba u prvom tromesečju trudnoće

Daunov sindrom otkriju pre rođenja

Od oko 80.000 porodilja u Srbiji oko 90 rodi dete sa ovim najtežim oblikom retardacije, što se može izbeći zahvaljujući ultrazvučnim pregledima u nekoliko ustanova u Srbiji

BEOGRAD - Za svaku majku na svetu verovatno najlepši događaj u životu je rođenje deteta. Iako kod mnogih u početku postoje veliki problemi (prevremeno rođenje bebe i slično), za neke od naših majki rođenje bebe je istovremeno i najlepši i najtužniji trenutak. Reč je o oko 90 žena godišnje u Srbiji koje rode dete sa Daunovim sindromom. Budući da je reč o jednoj od najtežih mentalnih retardacija, čije lečenje je skupo i mučno, ova deca, kao i njihovi roditelji suočeni su sa velikim teškoćama na samom početku života.

Na svu sreću, i kod nas je, zahvaljujući fondaciji iz Londona i Agenciji za rekonstrukciju, počelo otkrivanje ovakvih anomalija već u prvom tromesečju trudnoće.

Dr Žarko Puzigaća, direktor Klinike za humanu reprodukciju u Institutu za zaštitu zdravlja majke i deteta "Dr Vukan Čupić", objasnio je da stručnjaci ove ustanove, ali i još nekoliko u Srbiji, od ove godine ultrazvučnim pregledom mogu da otkriju Daunov sindrom već u 12. i 13. nedelji trudnoće.

- Zahvaljujući edukaciji, pod pokroviteljstvom Fondacije iz Londona i EAR-a, naši i još nekoliko lekara u Srbiji mogu na osnovu debljine bebinog vrata da posumnjaju na Daunov sindrom. Ukoliko je za samo nekoliko milimetara vrat deblji nego što bi trebalo, postoji rizik da je beba bolesna - objašnjava dr Puzigaća.

On ističe da je u Institutu za majku i dete od početka godine pregledano oko 500 trudnica, kod četiri bebe je otkriven Daunov sindrom i te trudnoće su prekinute. Cilj ovih pregleda koji se obavljaju i u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front", Gradskoj bolnici, u nekoliko domova zdravlja, kao i u kliničkim centrima Novi Sad i Niš jeste da se smanji broj dece sa ovom bolešću, koja su veliki problem i za porodicu i za društvo i čije lečenje je basnoslovno skupo.

- Važnost ovakvih pregleda trebalo bi da shvate sve trudnice, pogotovu one mlade, pošto starijima radimo amniocentezu kojom može da se utvrdi da li je beba zdrava - napominje dr Puzigaća.

Za sada se ovi pregledi u Institutu obavljaju sredom i uopšte nije gužva, ali će verovatno biti vremenom kad sve više trudnica (80.000 godišnje) shvati koliko je to korisno za njih i za njihovo potomstvo. Kako je rekao dr Puzigaća, pregled je besplatan i potrebno je imati samo zdravstvenu knjižicu, zakazati pregled telefonom i nije vam neophodan uput.

D. S.


vesti po rubrikama

^društvo

Malo radosti umesto bodljikavih žica
Daunov sindrom otkriju pre rođenja
Sankajte se, deco, iza kuće!
Drakonske kazne štite radnike
Neophodna reforma socijalne zaštite