GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U posetu Beogradu došlo 250 mališana iz Lipljana, Goraždevca, Prištine, Štrpca, Lapljeg Sela...

Malo radosti umesto bodljikavih žica

Deca domaćinima podarila priredbu i crteže "kroz bodljikavu žicu", a dobila, osim radosti, i po kompjuter

BEOGRAD - Grupa mališana s Kosova i Metohije, njih oko 250, iz Štrpca, Ugljara, Lipljana, Prištine, Goraždevca, Gračanice, Kosovske Mitrovice, Lapljeg Sela i drugih, provela je nekoliko dana u Beogradu, gde su obišli značajnije kulturne institucije u prestonici. Prvi boravak u Beogradu organizovali su im Društvo rusko-srpskog prijateljstva, uz pomoć državnih institucija, nekoliko nevladinih organizacija i medija, a uz veliku pomoć i donaciju prijatelja iz ruskog grada Gomelja, koji su, osim kulturno-umetničkog programa, mališanima podarili i vredne poklone - svako dete je dobilo po kompjuter, a sto najmlađih još po 100 evra.

Deca s Kosova i Metohije juče su domaćinima u Velikoj sali Narodnog pozorišta poklonili priredbu i otpevali "Kosovske božure", što je otpratio veliki broj javnih ličnosti, od političara do predstavnika Crkve i kulture, a zatim su svi zajedno u Narodnom muzeju posetili tematsku izložbu crteža mališana, koja govori o njihovim uslovima života. Najviše crteža "govori" o pogledu kroz bodljikavu žicu, bilo da je on uperen ka nebu ili spaljenom manastiru, vojnicima, tenkovima...

Mnogi gosti, duboko potreseni emocijama, izazvanih predstavom i porukama koje su deca ostavila na svojim crtežima, nisu bili u stanju da sakriju suze.

- Mislim da su ove suze suze koje mogu da preporode Srbiju - poručila je Ivana Žigon, u ime organizatora susreta. - Deca ne treba da gledaju samo bodljikave žice i tenkove, nego da dođu u Beograd i vide da ovde neko misli na njih - izjavila je ona, zahvaljujući se posebno Koordinacionom centru, koji je u ovoj akciji prvi put "učestvovao srcem".

- Za odbranu Kosova i Metohije nije potrebno oružje već i ovakvim akcijama možemo pokazati svetu u kakvim uslovima tamo žive deca - poručila je Sanda Rašković-Ivić, predsednik Centra, a vladika Teodosije iz Visokih Dečana poručio da "Kosovo nije nešto što je propalo" jer je ono "visoko ukorenjeno u srpskom biću".

Pre povratka na Kosovo i Metohiju, deca su prošetala glavnom gradskom ulicom - Knez Mihailovom, a na Kalemegdanu su, zajedno s malim Beograđanima, okitili veliku novogodišnju jelku. Mališani su dobili novogodišnje poklone, pa će jedna Jelena iz Goraždevca, i Ivana iz Gračanice, i Milica iz Kosovske Mitrovice... puta otići kući punog srca.

A. Bečić


vesti po rubrikama

^društvo

Malo radosti umesto bodljikavih žica
Daunov sindrom otkriju pre rođenja
Sankajte se, deco, iza kuće!
Drakonske kazne štite radnike
Neophodna reforma socijalne zaštite