GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Višnjička banja nema školu iako ima više od 17.000 stanovnika

Traži se škola!

Prema poslednjem popisu, Višnjička banja ima između 15.000 i 17. 000 stanovnika, ali gradnjom divljeg naselja Novo Sarajevo, može se govoriti i o brojci od 20.000 žitelja. Naselje nema čak ni "normalnu" osnovnu školu, već istureno odeljenje Osnovne škole "Ivan Milutinović" iz Višnjice. I to samo do četvrtog razreda! Školu pohađa oko 200 učenika, a svaki razred ima po dva odeljenja.

- Deca nam odlaze na Karaburmu i u grad u školu, naselje se polako osipa, jer mi ovde više nemamo mesta. Naselje je ogromno, ali deca nemaju gde da uče - kažu u ovoj školi.
Istureno odeljenje OŠ "Ivan Milutinović", kažu, pohađa najmanji broj dece iz Višnjičke banje. Uglavnom su to mališani iz Višnjice i stare Višnjičke banje. Škola u Višnjici pokriva Slance i Veliko Selo.

Navijamo za Dubodolinu!

Prema rečima Vesne Petrović, žitelji Višnjičke banje navijaju svim srcem da se škola gradi u Dubodolini.
- Opština je vlasnik tog zemljišta. Gradnja će možda biti malo skuplja zbog nepodobnog terena, ali je to idealna lokacija za školu zbog blizine obdaništa, sportskih terena... Druga lokacija, na desnoj strani Slanačkog puta, u okviru naselja Višnjičko polje, koje tek treba da se gradi, iziskivala bi previše vremena, tri do pet godina. A i ta lokacija je previše udaljena - priča Vesna Petrović.

Sugrađani koji žive u Višnjičkoj banji kažu da ovo naselje poslednjih godina doživljava pravi "bejbi bum". U okolini ulice Miloša Crnjanskog, u proteklih nekoliko godina rodilo se nekoliko parova blizanaca, a komšije su i jedne trojke. Obdanište "Suncokreti", nekada poluprazno, sada ne može da primi svu decu. Lista čekanja se pravi godinu dana unapred, a zaposleni u vrtiću su čak morali da preurede kancelarije u sobe za decu. U anketi koju je letos sprovela opština Palilula, sugrađani iz Višnjičke banje problem škole stavili su na prvo mesto, potom saobraćaj, pa radno vreme pošte.

- Na toj tribini smo predložili privremeno rešenje - da Grad obezbedi za našu decu prevoz do škola na Karaburmi - kaže Vesna Petrović, sugrađanka iz Višnjičke banje, koja se na tribini najglasnije zalagala za gradnju škole. - Ja sam sa mojom decom prošla tu torturu, pa ne bih sad i sa unucima da prolazim kroz isto. Stalno smo bili u kolima, kao taksisti, odvozili, dovozili, razvozili... A javni prevoz je bio još gori nego sada - objašnjava Vesna Petrović. - Škole na Karaburmi su renovirane, osmogodišnje su. Taj predlog su prihvatili i predsednik opštine Palilula Danilo Bašić i Gojko Šurbatović iz Sekretarijata za obrazovanje. - Uostalom, gradnjom škole bio bi rešen i problem predškolaca, koji bi onda mogli da se usele u zgradu sadašnje škole, jer Višnjica i donji deo Višnjičke banje nemaju nijednu predškolsku ustanovu.

Prema rečima Danila Bašića, predsednika opštine Palilula, za gradnju škole moguće su dve lokacije, takozvana Dubodolina i parcele prekoputa samog naselja Višnjička banja koje pripadaju "Trudbeniku".

- Gradnja bi trebalo da počne 2007. godine, pre toga nije realno, jer je previše posla koji moramo da uradimo - naveo je Bašić. Gojko Šurbatović iz Sekretarijata za obrazovanje kaže da je lokacija za školu planirana, ali da projekat još nije završen. Istovremeno, Šurbatović je podržao zahtev građana Višnjičke banje da se, kao privremeno rešenje, deca prevoze u neku od četiri škole na Karaburmi.

J. Vučić


vesti po rubrikama

^Beograd

Sledeće godine ulažemo u sitnice koje život znače
Traži se škola!
Ne pomažu ni mandatne kazne
Zbog snega na ulicama "treptajno žuto"
Koncert učenika u Starom dvoru
Druženje uz fotografiju u Aero-klubu
Najbolji karatisti sveta u Železniku
Gradske vesti: Gradonačelnik obećao nabavku lož-ulja
 


     


FastCounter by LinkExchange