GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dragan Tešić, predsednik opštine Čukarica, o uspesima, problemima i planovima

Sledeće godine ulažemo u sitnice koje život znače

Jedan od najvećih uspeha je to što smo drastično smanjili broj bespravno podignutih objekata. Tokom 2005. godine više od 100 kilometara ulica je asfaltirano, a kanalizacija u prigradskim naseljima jedan je od najvećih problema opštine. Planiramo da sledeće godine izgradimo i fiskulturnu salu u školi u Sremčici, obnovimo stepeništa i uredimo parkove - kaže Tešić

Opština Čukarica je bila pionir u gasifikaciji, prva je u efikasnosti rada građevinskih inspekcija, a neke statistike govore i da vodi u broju obrađenih zahteva za legalizaciju. Dragan Tešić, predsednik ove opštine, kaže da su bili pioniri i u povratku tradicionalnim duhovnim vrednostima. Za naš list govori o uspesima, problemima i planovima za njihovo rešavanje.

Čukarica iz godine u godinu ima sve manje ilegalnih objekata.
Jedan od najvećih uspeha naše opštine je to što smo drastično smanjili broj bespravno podignutih objekata. Čukarička građevinska inspekcija je nedavno pohvaljena kao najbolja u Beogradu. Ove godine smo imali 180 prijava nelegalnih građevinskih radova u koje ne ubrajamo samo stambene kuće i zgrade već i zatvaranje terasa i nadziđivanje.

Najveći problem divlje gradnje je na Belim vodama, gde izbeglice sa Kosova rešavaju svoje egzistencijalne probleme. Otežavajuća okolnost je i to što ovo područje nema regulacioni plan kojim bi se gradnja dovela u red. Naši inspektori su dugo bili tolerantni prema njima, ali je nakon donošenja novog zakona 2003. pooštren kriterijum. Radovi na iskopima nelegalnih temelja se odmah obustavljaju, a ako se gradnja ipak nastavi, pišemo krivičnu prijavu. Međutim, koliko mi je poznato, još niko u Beogradu nije ozbiljno kažnjen za ove prekršaje.

Mnoge čukaričke ulice su ove godine popravljene i to zahvaljujući dobroj saradnji Opštine sa JKP "Beograd put" i gradskim vlastima.

Tokom 2005. godine je više od 100 kilometara ulica asfaltirano ili presvučeno novim asfaltnim slojem, a popravljene su i rupe na njima. Na ulice prigradskih naselja je posut tucanik. Ovakva efikasnost nije zabeležena u poslednjih osam, devet godina. Planom za 2006. godinu, koji smo podneli Gradskoj upravi, predvideli smo da se naredne godine popravi još veći broj ulica.

Koji je najveći problem prigradskih naselja?
Ima više poteškoća sa kojima se svakodnevno suočavaju građani prigradskih naselja, a kanalizacija je jedan od najvećih. Naredne godine bi, prema planu gradske direkcije, trebalo da se nastavi izgradnja kolektora. Taj projekat je jako skup, ali verujem da ćemo napredovati.

Kada će se rešiti problem visoke cene telefonskih impulsa koje plaća prigradsko stanovništvo?
Telefonski impulsi su u prigradskoj regiji četiri puta veći nego u gradu, jer brojevi telefona počinju osmicom. U "Telekomu" su nam obećali da će sledeće godine preraspodeliti brojeve kako bi svi Beograđani bili povezani u jedan sistem i plaćali istu cenu impulsa.

Škole u prigradskim naseljima nemaju fiskulturnu salu. Kako premošćavate taj problem i kada će on biti rešen?
Planiramo da sledeće godine izgradimo fiskulturnu salu u školi u Sremčici. Za sada, deca časove fizičkog obrazovanja održavaju u balonu na Adi. Obezbeđen im je prevoz, pa jednom nedeljno imaju po dva časa za rekreaciju. Tako smo omogućili da se đaci preko zime bave sportom iako nemaju fiskulturnu salu u svojoj školi.

Mnogi egzistencijalni problemi stanovnika prigradskih naselja su već rešeni?
Nemamo više pritužbi da nestaje voda ili da je loš pritisak, jer je pre dve godine izgrađena vodovodna mreža od Mladenovca do Makiša.

Prošle godine je zaživela i nova autobuska linija koja povezuje Makiš, Ostružnicu i Umku, a saobraća i "Lasta", pa nema žalbi na loš prevoz. Međutim, stanovnici Rušnja još uvek moraju da menjaju dve linije da bi došli do grada. Za sada, nažalost, nema tehničkih mogućnosti da se to promeni.

Šta opština Čukarica radi kako bi postala bolji servis građana?
Pokušavamo da naše službe i samu zgradu opštine što više prilagodimo potrebama građana. Neke povoljnosti, koje već postoje, građani slabo koriste. Primer za to je slabo interesovanje za mogućnost naručivanja dokumenata preko interneta, svega jedan zahtev dnevno. Pri tom nema izgleda da će se broj zainteresovanih povećati. Radi modernizacije opštinske zgrade, raspisali smo tender za rekonstrukciju prizemlja. U tom prostoru će biti izgrađen opštinski informacioni centar u kome će sve opštinske službe imati svoje radnike. Zahvaljujući kompjuterskoj opremi koju ćemo dobiti od USAID i američke ambasade, građani će na licu mesta dobiti uvid u ceo tok obrade svog predmeta. To znači da više neće morati da se šetaju po kancelarijama. Rekonstrukciju hola će finansirati Grad.

Grad je izdvojio sredstva za rekonstrukciju krova na zgradi opštine.
Ta sredstva su dosta velika i biće nam dostupna sledeće godine. Uložićemo ih u popravku krova na zgradi opštine, ali i za obnavljanje objekata mesnih zajednica. Grad će finansirati i projekat malih radova, odnosno "sitnica koje život znače". Taj projekat predviđa popravke stepeništa, postavljanje rukohvata, klupa, staza, ljuljaški... Prva na spisku su stepeništa na Čukaričkoj padini, jer deca tuda prolaze na putu za školu. Te radove ćemo početi u martu.

Velika opštinska sredstva izdvajate za kulturu.
Oživeli smo kultno mesto iz prethodnih decenija - " Galeriju 73". Ove godine su se tu održale međunarodne izložbe. Ulažemo i u kulturno-obrazovni centar. U njemu se održavaju književne večeri, monodrame i pozorišne predstave. Tradicionalni su "Jesenji muzički koncerti na Čukarici". Ove godine je u okviru te manifestacije bilo devet koncerata eminentnih izvođača.

D. M.


vesti po rubrikama

^Beograd

Sledeće godine ulažemo u sitnice koje život znače
Traži se škola!
Ne pomažu ni mandatne kazne
Zbog snega na ulicama "treptajno žuto"
Koncert učenika u Starom dvoru
Druženje uz fotografiju u Aero-klubu
Najbolji karatisti sveta u Železniku
Gradske vesti: Gradonačelnik obećao nabavku lož-ulja
 


     


FastCounter by LinkExchange