GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 07. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tribina o književniku Dragiši Vasiću u Čačku

Portret utuljene istorije

ČAČAK - Na tribini "Portret utuljene istorije", u organizaciji Narodne biblioteke, istoričari i književnici, ali i neočekivano veliki broj zainteresovanih, posebno mlađih Čačana razgovarali su prošle nedelje o životu i delu Dragiše Vasića. O ovom književniku, advokatu i političaru, kome je ovo poslednje opredeljenje odredilo dalju sudbinu i odvelo je u tragičnom smeru, govorili su istoričari Borislav Čelčiković, Radoš Madžarević, Radivoje Bojović, Miloš Timotijević, Goran Davidović i profesor Vladimir Dimitrijević.

Pravnik Dragiša Vasić (Vasović), kao rezervni pešadijski oficir, učestvuje u oba balkanska i Prvom svetskom ratu, prošavši sa srpskom vojskom kroz strahote povlačenja preko Albanije. Posle rata intenzivnije se bavi književnim stvaralaštvom i publicistikom, a zbog tekstova u opozicionom listu Progres, ponovo je u vojničkoj uniformi. Zbog kritikovanja vlade, poslat je na vojnu vežbu na granici sa Albanijom. Utiske sa tog privremenog progonstva ostavlja u putopisnom romanu "Dva meseca u jugoslovenskom Sibiru" (1920).

U to vreme veoma je aktivan kao saradnik listova Republika, Srpski književni glasnik, Politika i drugih, što ga dovodi u društvo Andrića, Krleže, Crnjanskog, Rastka Petrovića i drugih značajnih imena tadašnjeg novog književnog talasa.

Tridesetih godina 20. veka Vasić se postepeno udaljava od književnosti, uplovivši u vode politike. Intenzivira i svoju advokatsku praksu. Politička situacija u Kraljevini Jugoslaviji posle ubistva kralja Aleksandra 1934. godine, kao i rastući nacionalni i etnički antagonizmi, navešće Vasića da se svrsta uz onaj deo srpske inteligencije koji je smatrao da je neophodno braniti već ugrožene srpske nacionalne i kulturne interese u nesigurnoj zajednici naroda.

Jedan je od osnivača Srpskog kulturnog kluba (1937). Političko opredeljenje tokom Drugog svetskog rata bilo je usud sveg njegovog umetničkog dela. Svrstavanje uz pokret generala Mihailovića, anatemisalo je pisanu zaostavštinu i ime Dragiše Vasića. Podelio je sudbinu mnogih svojih političkih istomišljenika jer je i njegova smrt obavijena velom tajne.

Najvažnija dela Dragiše Vasića su "Karakter i mentalitet jednog pokoljenja" (1919), "Dva meseca u jugoslovenskom Sibiru" (1921), "Crvene magle" (roman 1922), "Utuljena kandila" (pripovetke, 1922), "Vitlo i druge priče" (1924), "Devetstotreća Majski prevrat" (1925) i dr.

Olivera Dašić


vesti po rubrikama

^kultura

Večita sumnja u sudbinu palih anđela
Nismo ni prvi, ni najstariji
Najizazovnija umetnost današnjice
Rok-fotografije Branislava Rašića u londonskoj Galeriji "Špic"
Tribina o književniku Dragiši Vasiću u Čačku
 


     


FastCounter by LinkExchange