GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 07. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sajmon Sterling dobitnik prestižne Tarnerove nagrade za 2005. godinu

Najizazovnija umetnost današnjice

LONDON - Škotski umetnik Sajmon Starling, poznat po instalacijama objekata kojima menja namenu, dobitnik je prestižne Tarnerove nagrade za 2005. godinu, saopštio je žiri Tejt Britan muzeja, koji dodeljuje to priznanje vredno 25.000 funti, javlja SEEcult.org.

Starling je imao samostalne izložbe u Institutu moderne umetnosti u Glazgovu i Fundacio Joan Miro u Barseloni, za koje je i nominovan, kao i u Njujorku, Nici i Frankfurtu. On i Džim Lambi, koji je takođe bio u užem izboru za ovogodišnju Tarnerovu nagradu, predstavljali su Škotsku na Bijenalu u Veneciji 2003. godine.

Među Starlingovim radovima je i "Shedboatshed (Mobile Architecture No 2)" - koliba, koju je svojevremeno pretvorio u splav, a potom joj vratio prvobitnu namenu. Drvenu kolibu pronašao je u jednom švajcarskom gradu i prešao u njoj sedam milja rekom do Bazela, gde ju je ponovo izgradio.

Poznat je i po radu "Tabernas Desert Run" (2004), koji je podrazumevao vožnju španskom pustinjom improvizovanim biciklom na elektronski pogon koji je sam izgradio. Vodu koju je proizvodio bicikl potom je iskoristio da uradi sliku sa kaktusima. Svoje radove predstavlja kao "fizičku manifestaciju procesa mišljenja".

Direktor Tejt galerije ser Nikolas Serota rekao je da je Tarnerova nagrada oduvek izazivala kontroverze, ali da istovremeno suočava javnost sa "najizazovnijom umetnošću današnjice".
Nagrada je ustanovljena 1984. godine, a dodeljuje se britanskom umetniku mlađem od 50 godina za "izvanrednu izložbu ili drugu prezentaciju rada". Među dobitnicima Tarner nagrade su i kontroverzni konceptualni umetnik Damijen Hirst, poznat po radu sa konzerviranom ajkulom, Kris Ofili, koji je koristio izmet slona, kao i transvestit grnčar Grejson Peri.


vesti po rubrikama

^kultura

Večita sumnja u sudbinu palih anđela
Nismo ni prvi, ni najstariji
Najizazovnija umetnost današnjice
Rok-fotografije Branislava Rašića u londonskoj Galeriji "Špic"
Tribina o književniku Dragiši Vasiću u Čačku
 


     


FastCounter by LinkExchange