GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 07. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Drugo izdanje knjige "Srbi pre Adama i posle njega" Radivoja Radića

Nismo ni prvi, ni najstariji

Duhovit, naučni obračun profesora sa "učenjem" pseudoistoričara o tome da su Srbi narod najstariji, da su svi jezici iz srpskog nastali, da smo potomci Tračana, da smo na Balkan stigli prvi...

Knjiga "Srbi pre Adama i posle njega", profesora istorije Vizantije na Filozofskom fakultetu Radivoja Radića, ovih dana dobila je svoje drugo izdanje ("Stubovi kulture"). Knjiga "Srbi pre Adama i posle njega" bila je duhovito-naučni obračun profesora Radivoja Radića sa "učenjem" pseudoistoričara, novih romantičara o tome da su Srbi narod najstariji, da su svi jezici iz srpskog nastali, da smo potomci Tračana, ili preci, sad svejedno, da smo na Balkan stigli prvi...

Radivoj Radić je pokazao da su ove teorije glupe, neutemeljene, politički podržane i zloupotrebljene, te zato i opasne. Drugo izdanje knjige dopunjeno je i polemikom koju je profesor Radić vodio s perjanicama teorije "Srbi od starina" u Ninu, kao i novim prilozima o srpskoj pseudoistoriografiji.

Radić tumači "metode" kojima ovi lažni istoričari dokazuju svoje teorije, a to su, verovali ili ne, "lingvističke" metode tipa "ime Trakija samo je pogrčeno ime Rasija, kao što su Tračani pogrčeni Rašani" ili da "Cerija, ta ilirska kraljica, nosi svoje ime po planinskoj oblasti oko Cera".

Prema rečima Radivoja Radića, motive pseudoistoričara su dilentatizam, ambicija i, pre svega, lažni patriotizam. Ovi ljudi, od kojih niko nije ni studirao istoriju, poistovećuju svoj patriotizam sa "starinom srpskog naroda", te ko se drzne u njih zapravo se bori protiv srpskog naroda. Nije ni čudno, prema Radićevim rečima, što je ovakva literatura bujala upravo na početku i tokom devedesetih, u vreme društvene krize, kada je beg od stvarnosti zahtevao, ništa drugo do - svetlu prošlost.

A da su teorije o "srpskoj izvrsnosti" imale plodno tlo dokazuje i reakcija nekoliko posetioca jučerašnje promocije koji su svoje argumente branili prilično agresivnom intonacijom.

T. Č.


vesti po rubrikama

^kultura

Večita sumnja u sudbinu palih anđela
Nismo ni prvi, ni najstariji
Najizazovnija umetnost današnjice
Rok-fotografije Branislava Rašića u londonskoj Galeriji "Špic"
Tribina o književniku Dragiši Vasiću u Čačku
 


     


FastCounter by LinkExchange