GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 30. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Bračni par Ljubisav i Radmila Antonijević bliže se dijamantskoj svadbi

Sedam decenija bez ružne reči

Pre sedamdeset godina upoznali su se na vašaru u Divostinu, koji dan kasnije se venčali i - nikad posvađali

U naselju Beloševac, na periferiji grada Kragujevca, bračni par Antonijević, Ljubisav i Ramila, troše sedamdesetu godinu bračnog druženja. Ljubisav ima 95 godina, a Radmila jednu manje. U selu, a i čitavoj Šumadiji, poznati su kao rekorderi. Juče su proslavili 69 godina braka, a dogodine kažu, ako bog da, i dijamantsku svadbu. Biće to prilika da se u njihovom domu okupe ćerka Miroslava i sin Zoran, unuke i praunuk Lazar.

- Upoznali smo se na vašaru u Divostinu. Ja došla na vašar iz Kutlova, a moj zet rešio da me upozna sa kolegom. I tako, nismo se dugo begenisali. Ljuba je bio lep, rumen i obučen po varoški. Meni odma "skoči numera" što se za mene zanima varoški momak, majstor. Tad su, dete, na ceni bili popovi, učitelji i majstori - priča baka Radmila. Ono što fascinira jeste da se ovaj vremešni par nije nikada posvađao, a deda Ljuba, poznat po tome da je prosio 45 devojaka pre Rade, posle svadbe nikada u drugu pogledao nije.

- Greška je da se u brak uđe kao da je to neka zabava. Takvi ga brzo napuste. To je ozbiljna stvar. Treba mnogo razumevanje. Ko zna koliko me puta majka dočekala da optuži Radmilu da je "ovo" ili "ono" uradila. Ja sam uvek uspevao da ih složim i pomirim. Kažem da to neću da slušam i one nemaju kud - priča starac.

Ljuba je danas skoro potpuno ostao bez sluha, pa se povijena starina oslanja na štap. Po zanimanju je, kaže, majstor, a po opredeljenju radnik i entuzijasta. Radio je u "Zastava alatnici" bezmalo od osnivanja, a alate koje tada u fabrici nisu imali od kuće je donosio. Ali, nije se zaustavio na majstorskom zanatu. Na malo "iskrivljenom" francuskom pita nas kako smo i nastavlja da priča o jednoj ovčici ljubimici koja ide svuda za njim i koju nema nameru da proda ili, ne daj bože, zakolje.

Rada vadi slike sa venčanja.
- Ne žalim se na starost i ne ljutim na ove moje godine, ali ne mogu više ni da istresem ćilime, ne može se. U mojoj porodici niko nije doživeo ove godine, ja sam prva. I ne plašim se smrti, naživela sam se, dete. Jesam se mučila kao i svaka seoska žena u ovim našim šumadijskim brdima, ali sam mnogo lepih stvari doživela od ovog mog Ljube... On je drugačiji, njemu je žao života i misli da još može da radi kao pre, hteo bi šta se u ovim našim godinama ne može. Njegova sorta je uvek dugo živela i on će jer voli da živi.

Deda Ljuba posle nekoliko pokušaja uspeva da prekine svoju dragu. "Ćuti, da ja sad kažem nešto!" Lica rumenog i svežeg kao da mu je bar dvadesetak manje, kaže da ima tajnu.
- Svako jutro ustanem, umijem se pa onda iscedim malo limuna i namažem lice. On davi sve bolesti, prljavštinu i briše bore. Onda popijem rakijicu naštinu i pojedem malo sira. A nikad nisam mlogo jeo, meso i mrsno samo za slavu i u nedelju.

Baka priča da mužu sprema svakih nekoliko dana kačamak i mleko ujutru, a mnogo puta ručaju samo po koju papriku i parče sira. Leti večeraju polivajući baštu - uberu svežu papriku, krastavac, pojedu jabuku i po koji grozd. A dok rade, grickaju zrna kukuruza, pšenice i suncokreta. Ljuba je tek od skoro počeo da odlazi kod lekara, i to retko. Naočare nosi tek kada su slova u novinama jako sitna.

- Važno je da ne budeš ljut - kaže Radmila. Imalo je mnogo rada i problema. I sa svekrvom i sa decom i sa hiljadu poslova svaki dan. Al' ja imam dobar narav. Nisam zlopamtilo, ne brinem dugo o lošim stvarima i tuđim lošim rečima. Odma' zaboravim i teram dalje. Ne ljutim se dugo i ne mučim ni sebe ni druge. Da sam se sekirala i kukala na druge i na sebe, odavno bi' crkla. Da živiš dugo, treba ti čisto srce da oprosti svakom dušmaninu!

Olivera Jeremić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Sedam decenija bez ružne reči
Sačuvala ih boginja proleća
Održana peta Pitijada u Čačku
 
 


     


FastCounter by LinkExchange