GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 30. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Socijalisti i SPO najviše "profitirali" na usvajanju budžeta

SPS nagrađen odlaganjem Ibarske

Za podršku SPS dobio obećanje da će pisanje obrazloženja presude za zločin na Ibarskoj magistrali biti maksimalno usporeno

BEOGRAD - Usvajanje budžeta za 2006. godinu, kao i raniji zakoni od "sudbinskog" značaja za opstanak vlade, nije prošlo bez zakulisnih trgovina među strankama vladajuće većine. Kako saznaje Glas, najbolje su prošle Socijalistička partija Srbije i Srpski pokret obnove.

SPS je za podršku budžetu dobila obećanje da će pisanje obrazloženja presude za zločin na Ibarskoj magistrali biti maksimalno usporeno. Osim toga, socijalistima je zagarantovano da će po novom zakonu o javnim preduzećima, u državnom vlasništvu ostati 70 kapitala tih preduzeća, a da će samo 30 odsto biti prodato.

- Socijalistima je to potrebno jer su u većini javnih giganata, poslednjih meseci rasparčanih na manja preduzeća, kao što su JAT, EPS, NIS na rukovodećim funkcijama ljudi bliski SPS-u. Da je bilo onako kako je vlada u predlogu zakona predvidela, bilo bi prodato 70 odsto kapitala i samim tim sadašnja rukovodstva bila bi faktički razvlašćena - kaže izvor Glasa upoznat sa dešavanjima u Vladi Srbije. On dalje navodi da je šest poslanika SPS-a pod kontrolom Milorada Vučelića pristalo da glasa za budžet tek kada im je obećano obustavljanje obrazloženja presude za Ibarsku magistralu do daljeg.

- Iz završne reči predsedavajućeg sudije za taj zločin jasno je kao dan da je Slobodan Milošević nalogodavac ubistva četvorice funkcionera SPO i pokušaja ubistva Vuka Draškovića. Ako se zna da je Vučelić upravo od Miloševića tražio dozvolu za glasanje o budžetu, kockice se savršeno poklapaju - objašnjava naš izvor.

SPO je, iako to u ovoj stranci demantuju, dobio kontrolu nad "Geneksom". Naš izvor tvrdi da je to posredno priznao ministar finansija Mlađan Dinkić, rekavši da su izvršene personalne promene u sastavu Upravnog odbora ovog preduzeća.
- Slučajno ili ne, većina novih članova UO "Geneksa" će doći iz SPO - navodi izvor Glasa.

SPO: Nismo tražili "Geneks"

Napadi radikala nas ne iznenađuju i već smo se navikli na to, a što se tiče tvrdnji Aleksandra Vučića, možemo samo da kažemo da nismo tražili nikakva direktorska mesta u "Geneksu" u zamenu za naše glasove za budžet, odgovorila je na pitanje Glasa Aleksandra Kojić, portparol SPO-a. Ona je podsetila da je SPO koalicioni partner i da nema nikakvog razloga da svoje glasove uslovljava.
- Ističemo da bi svaki pokušaj obaranja vlade u trenutku kada započinjemo pregovore o Kosmetu i sa EU značio katastrofu za naše nacionalne interese, pregovarački proces bio bi mesecima paralizovan, a svet bi to ocenio kao opstrukciju. Takođe, pozdravljamo inicijativu tužilaštva da policija istraži sve detalje o kupovini poslaničkih mandata, jer je krajnje vreme da parlament, kao institucija od nacionalnog interesa, prestane da bude pijaca - rekla je Kojićeva.

M. M.

U. K.


vesti po rubrikama

^politika

Predsednik stopira budžet?
SPS nagrađen odlaganjem Ibarske
Sa Srbijom samo u NATO i EU
Dinkić zaratio i sa Tadićem
Smiljko Kostić najpopularniji
 


     


FastCounter by LinkExchange