GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 30. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Boris Tadić održao burne sastanke s Labusom i Karićem

Predsednik stopira budžet?

Tadić je, kako Glas saznaje u vrhu DS-a, zapretio da ozbiljno razmišlja da ne potpiše budžet jer smatra da je pet glasova, od 130 koliko je glasalo "za" - nelegitimno

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić imao je na preksinoćnjem sastanku žestoku raspravu s Miroljubom Labusom, liderom G17 plus, zbog, po njegovom mišljenju, nelegalnog oduzimanja mandata poslanicima Vesni Lalić i Sovraniju Čonjagiću i zapretio da postoji mogućnost da potpisom ne odobri budžet, saznaje Glas iz odlično obaveštenih izvora bliskih vrhu DS-a. Predsednik je imao sastanak i sa liderom PSS-a Bogoljubom Karićem i preneo mu zabrinutost zbog sve češćih i veoma ozbiljnih priča da upravo on prednjači u kupovini poslaničkih mandata.

Falsifikovano saopštenje

Potpredsednik G17 plus Mlađan Dinkić rekao je juče da je saopštenje iz Tadićevog kabineta o predsednikovom susretu s Miroljubom Labusom falsifikovao suštinu tog razgovora.
- Labus je Tadiću preneo poruku iz Berlina da je potrebna stabilnost uoči pregovora o statusu Kosmeta. Međutim, Tadić je to zloupotrebio jer mu je cilj bio da kaže da se nije sastao samo sa Karićem nego i sa Labusom - naglasio je Dinkić. J. J.

Kako saznajemo, Tadiću je i konačno prekipelo zbog uspostavljanja prave poslaničke pijace u parlamentu, a sve je počelo prošlogodišnjim prelaskom Dragiše Đokovića iz DSS-a u DS, posle čega mu je Koštunica oduzeo mandat. Usledili su prelasci Esada Džudževića i Bajrama Omeragića u tabor vladajuće koalicije, a kap koja je prelila čašu je poslednji skandal koji se dogodio sa ostavkama dvoje poslanika iz G17 plus i brzopoteznim oduzimanjem njihovih mandata. Upravo zbog svega ovoga, predsednik Tadić razmatra mogućnost da ne odobri budžet, što je njegovo ustavno pravo i obaveza, jer smatra da je baš pomenutih pet glasova, od 130 ukupno s koliko je izglasan budžet - nelegitimno.

U tom slučaju, 125 glasova bilo bi nedovoljno, odnosno za jedan glas manje od potrebne većine. Ukoliko Tadić odluči da ne potpiše taj dokument, usledilo bi vraćanje predloga budžeta na novu skupštinsku raspravu, a pitanje je kakav bi bio ishod novog glasanja. Prema Ustavu Srbije, predsednik bi trebalo da potpiše zakon ili akt koji stigne iz parlamenta u roku od sedam dana, a ukoliko to ne učini, dokument se vraća u Skupštinu. Podsećamo, ukoliko se budžet ne izglasa - pada vlada.

M. M.


vesti po rubrikama

^politika

Predsednik stopira budžet?
SPS nagrađen odlaganjem Ibarske
Sa Srbijom samo u NATO i EU
Dinkić zaratio i sa Tadićem
Smiljko Kostić najpopularniji
 


     


FastCounter by LinkExchange