GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 30. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Svetska premijera baleta "Kraljica Margo"

Svetska premijera baleta "Kraljica Margo", po romanu Aleksandra Dime oca, na muziku Gorana Bregovića i u koreografiji i režiji Krunislava Simića, biće 1, 3. i 7. decembra na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Niko do sada nije napravio balet inspirisan Diminim delom, a kako nedavno na pres konferenciji reče koreograf Simić, "publika će ovu predstavu sigurno zavoleti". Bolju ulogu za jubilej - proslavu dvadeset godina rada, Duška Dragićević, primabalerina beogradskog baleta, nije mogla poželeti.

- Mislila sam da više neću biti u prilici da igram ovakve uloge kao što je kraljica Margo, ali kada se ukazala ta mogućnost, osetila sam da mogu dobro da je ostvarim. Zahvalna sam koreografu koji mi je omogućio da imam jednu veliku dimenziju ovog lika, srećna sam zbog toga, uživala sam u radu na ovoj predstavi - rekla je Duška Dragićević.

Pored Duške Dragićević u roli kraljice Margo, kao Šarl Deveti nastupiće Konstantin Kostjukov, Anrija igra Konstantin Tešea, Katerinu Mediči Milica Bezmarević, La Mola Milan Rus, Šarlotu de Sov Bojana Žegarac, Vojvodu Giza Dejan Kolarov, Anrijetu de Never Tamara Ivanović i alhemičara Renea Svetozar Adamović.

Direktor baleta Konstantin Kostjukov posebno je istakao lepotu kostima, čiji je autor Božana Jovanović, naglašavajući da će publika steći utisak da je na nekoj vrhunskoj modnoj reviji. Scenografiju potpisuje Boris Maksimović. Simfonijskim orkestrom i Horom Narodnog pozorišta, kao i ansamblom "Renesans", dirigovaće Vesna Šouc. Na sceni će se u ovom spektaklu naći oko 200 izvođača. Prve dve predstave otkupio je Dajners klub, inače sponzor ovog baleta, a publika će u slobodnoj prodaji naći karte tek za 7. decembar.

B. L.


vesti po rubrikama

^kultura

Putovanje u ritmu kan-kana
Verujem jedino u katarzu pojedinca
Rolingstonsi u julu u Beogradu?
Betmen oslobodilac Zrenjanina
Svetska premijera baleta "Kraljica Margo"
 


     


FastCounter by LinkExchange