GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 30. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Darko Mitrevski uoči beogradske premijere filma "Balkan-kan"

Putovanje u ritmu kan-kana

Želeo sam da ispričam na duhovit i veseo način ono što tišti ljude na Balkanu i mene lično, a to je pre svega problem jedne teritorije koja se raspada poslednjih petnaest godina, kaže reditelj najgledanijeg filma svih vremena u Makedoniji

Beogradska premijera filma "Balkan-kan" makedonskog reditelja Darka Mitrevskog, u kome glavne uloge igraju Vlado Jovanovski, Branko Đurić Đura, Petar Božović, Nikola Kojo, Seka Sablić, Toni Mihajlovski, Miodrag Krivokapić... zakazana je za večeras u Velikoj dvorani Centra "Sava". "Balkan-kan" je roud muvi, u kome glavni junaci putuju balkanskim prostorima u urnebesnom ritmu kan-kana. Najgledaniji je film svih vremena u Makedoniji. Videlo ga je 120.000 gledalaca, što je šest odsto populacije.

Crnohumorna priča posvećena Biliju Vajdleru obiluje citatima iz istorije filma, kao rediteljev omaž omiljenim autorima. Naziv filma dao je italijanski producent, uz obrazlozenje da kovanica u slengu na italijanskom znači zamešatestvo, komplikovano i smešno, teško rešivo. Poigravanje šablonima podrazumeva da Nikola Kojo ne igra srpskog već bošnjačkog mafijaša, Branko Đurić Đura albanskog kriminalca, a Seka Sablić ženu oficira JNA.

- "Balkan-kan" predstavlja ispunjenje svih mojih ideja i snova - kaže za Glas reditelj Darko Mitrevski ("Zbogom dvadesti vek", sa Aleksandrom Popovskim koreditelj), koji je ujedno i scenarista i izvršni producent filma.

- Moja autorski ideja bila je da napravim film koji će kroz veselu, urnebesnu komediju govoriti o ozbiljnim temama, o kriminalu, raspadu moralnih i društvenih normi, sveopštem rasulu u regionu. Radnja se vrti oko dva antijunaka koji traže jednu babu umotanu u tepih, izgubljenih u svetu balkanskog kriminala i podzemlja. Želeo sam da ispričam na duhovit i veseo način ono što tišti ljude na Balkanu i mene lično, a to je pre svega problem jedne teritorije koja se raspada poslednjih petnaest godina. Junaci otelotvoruju sve što nije simbol zvaničnog heroja na Balkanu devedesetih, a leš babe umotane u tepih za kojim tragaju - simbol je raspada jedne teritorije.

Na Festivalu u Motovunu "Balkan-kan" je prikazan u programu od A do A (Od Austrije do Albanije), gde je dobio prvu nagradu. Na Paliću smo ga videli letos u programu "Paralele i sudari".
Film je pravljen pre svega za publiku - kaže Mitrevski.
- Rezultati iz Hrvatske, Amerike, Grčke, Rusije ohrabrujući su. Film je prikazan u svim balkanskim i nekoliko evropskih zemljama, osvojio je nekoliko nagrada... Nismo pravili film za "lokalnu upotrebu", što je često slučaj u makedonskoj kinematografiji.

Ciljali smo na festivale, bioskopsku i video-distribuciju u Evropi i van nje. Iako makedonsko-italijanska koprodukcija, "Balkan-kan" je film sa puno glumaca i kreativaca, članova ekipe iz Srbije, pa je zato beogradska premijera upriličena ne samo za ovdašnju publiku nego i njima u čast. Verujem da sam sastavio glumački drim tim, najbolji mogući izbor iz Beograda, Zagreba, Skoplja, RimaÖ Pravili smo zabavan, duhovit i brz film. Uživali smo radeći, pa se nadam da će publika sve to prepoznati.

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

Putovanje u ritmu kan-kana
Verujem jedino u katarzu pojedinca
Rolingstonsi u julu u Beogradu?
Betmen oslobodilac Zrenjanina
Svetska premijera baleta "Kraljica Margo"
 


     


FastCounter by LinkExchange