GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 30. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Orden cara Dušana, najviše priznanje Srbije

BEOGRAD - Najviše odlikovanje koje u našoj zemlji može dobiti zaslužan pojedinac ili neka zajednica biće Odlikovanje Republike Srbije. Dodeljivaće se samo dva puta godišnje - o državnim praznicima, odnosno za Vidovdan 15. februara i za Sretenje 28. juna.

Najviša priznanja će, prema Predlogu zakona koji je parlamentu predložio lično predsednik Skupštine Predrag Marković, biti ordeni, koji će biti svrstani u tri kategorije: Orden cara Dušana, koji će se kao najviše državno odličje dodeljivati samo za najviše državne zasluge, zatim Orden Takovskog krsta, koji će se dodeljivati za zasluge u bezbednosti, državnoj upravi, međunarodnoj saradnji, za doprinos državi, njenoj nauci, kulturi i privredi, kao i Orden zasluga Republike Srbije, koji će, kao i prethodni, imati pet stepeni, a dodeljivaće se za doprinose u napretku i afirmaciji nacionalnih i opšteljudskih vrednosti.

Osim ovih odličja, zakonom se predlaže i uvođenje tzv. velikih odlikovanja Republike Srbije - Karađorđev krst (u jednom stepenu) i Dositejeva medalja (u dva stepena), a dobijali bi ih zaslužni za lični heroizam i jedinstvene podvige u jačanju zemlje i njenih institucija, kao i za najviša dostignuća na polju nauke, prosvete i umetnosti.

U trećoj grupi odličja Republike bile bi medalje i spomenice, koje bi bile dodeljivane za ličnu hrabrost, za spasavanje ljudskih života, kao i isticanje u službi.

Marković predlaže da poglavar svih ovih odličja bude predsednik Republike, koji bi ujedno samim stupanjem na dužnost predsednika postao doživotni nosilac ordena cara Dušana. Predloženi zakon o odlikovanjima ušao je u skupštinsku proceduru po hitnom postupku, zbog toga što ova materija sada nema zakonsko pokriće. Troškovi koji će nastati izradom odličja, osim iz budžeta, delom će se pokriti tzv. ordenskom taksom, koju će plaćati sami odlikovani, a sumu će određivati vlada. Ukoliko bude usvojen, zakon će stupiti na snagu u roku od osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku, što znači možda već za petnaestak dana.

M. D.


vesti po rubrikama

^društvo

RTS-u plaćaš, RTS-u se žališ
Smenjeno još četvoro ljudi
Pretrčavanje ulice 2.000 dinara
Vuksanović: Ne školujemo decu za biro rada
Orden cara Dušana, najviše priznanje Srbije