GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 30. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vuksanović: Ne školujemo decu za biro rada

BEOGRAD - Iako je Srbija kasno započela reformu srednjeg stručnog obrazovanja, uveren sam da će ona u reformama prva od svih istočno-evropskih zemalja stići do cilja. Srbija, u poređenju sa drugim zemljama, ima prednost jer koristi najsavremenije pristupe i koncepte obrazovanja i izbeći će sve greške koje su imale ostale zemlje - rekao je juče Karsten Šmit, vođa tima programa CARDS za razvoj srednjeg stručnog obrazovanja.

Prva faza reforme srednjih stručnih škola, koja je započeta pre dve godine, završava se danas. Gabriela Bratić, nacionalni direktor programa CARDS, kaže da je u reformi učestvovalo 55 škola iz pet različitih područja rada-elektrotehnike, mašinstva, građevine, poljoprivrede i zdravstva.

- U ovim školama uveli smo mnogo više praktične nastave, napravili nove nastavne planove i programe u čijoj izradi su učestvovali i poslodavci, uveli nove metode i veštine u učenju, obučili nastavnike i opremili škole. Evropska agencija za rekonstrukciju uložila je 5,5 miliona evra u kupovinu kompjutera, nastavnih sredstava i obnovu školskih zgrada. Sada u ovim školama 29 učenika koristi jedan računar, a ranije je na jednom računaru radilo 70 učenika. Đaci završnih razreda maturski ispit polažu pred komisijom u čijem sastavu su i poslodavci koji učenicima daju stipendije i kasnije ih zapošljavaju - objašnjava Bratićeva.

Stručne škole postale su najtraženije među osmacima, a druga faza reforme srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji počeće od januara.
Slobodan Vuksanović, ministar prosvete i sporta, ocenio je da je srednje stručno obrazovanje najbolje u obrazovnom sistemu Srbije.

- Ne školujemo decu za biro rada već da po završetku školovanja odmah počnu da rade u nekoj firmi ili nastave školovanje na fakultetu - rekao je Vuksanović.

M. J.


vesti po rubrikama

^društvo

RTS-u plaćaš, RTS-u se žališ
Smenjeno još četvoro ljudi
Pretrčavanje ulice 2.000 dinara
Vuksanović: Ne školujemo decu za biro rada
Orden cara Dušana, najviše priznanje Srbije