GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 30. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mandatne kazne za sve učesnike u saobraćaju skoro dvostruko povećane

Pretrčavanje ulice 2.000 dinara

BEOGRAD - Svi učesnici u saobraćaju, od juče, svaku grešku plaćaju dvostruko više nego do sada. Neoprezni pešak za prelazak ulice van pešačkog prelaza ili na crveno svetlo moraće da plati dve hiljade dinara umesto dosadašnjih hiljadu. Ako kroz crveno prođe vozač, džep će mu biti olakšan za pet hiljada dinara, a ne za 1.800, koliko se do skora kažnjavalo.

Naime, na snagu su stupile izmene i dopune Zakona o prekršajima, koje je Skupština Srbije usvojila 21. novembra, a promene se odnose na sve vrste mandatnih kazni.

Tako su kazne za teže saobraćajne prekršaje, zbog kojih najčešće i nastaju saobraćajne nezgode, od 5.000 do 25.000 dinara. Međutim, kazne su dodatno uvećavaju ako se izazove saobraćajna nesreća. Primera radi, za izazivanje saobraćajne nezgode prilikom prekoračenja dozvoljene brzine od 30 km/h u naseljenom mestu, odnosno preko 50 kmh van naseljenog mesta, kazna je od 12.000 do 50.000 dinara. Isti novčani iznos moraće da plate i oni koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, opojnih droga, upravljaju vozilom bez vozačke dozvole, nedozvoljeno pretiču...

Nešto manji iznos od 2. 000 dinara platiće oni koji nepropisno skreću, zaustavljaju ili parkiraju vozilo. Nevezivanje pojasa koštaće hiljadu dinara, umesto dosadašnjih 600. Kazna za vožnju pod dejstvom alkohola će se, umesto 9.000, plaćati 25.000 dinara. Za lakše tehničke neispravnosti ili nepropisno obezbeđenje najisturenije tačke tereta na vozilu kazna je 3.000 dinara. Najmanja novčana kazna je za prljave tablice, sa kojih se ne može pročitati registarska oznaka. Tačnije iznosi 500 dinara.

Šef Katedre za bezbednost saobraćaja na Saobraćajnom fakultetu Milan Vujanić rekao je da je ovo povećanje mandatnih kazni dobro, pre svega zato što sadrži tri važna aspekta - preventivni, represivni i vaspitni. Međutim, on ističe da je za znatno smanjenje saobraćajnih nezgoda potrebno što pre usvojiti zakon o bezbednosti u saobraćaju, jer bi u tom slučaju novčane kazne pratili i kazneni crni bodovi.

Kako nam je rekao, šteta od saobraćajnih udesa na godišnjem nivou iznosi oko milijardu evra.
- Sa usvajanjem zakona, koji očekujem do polovine decembra, šteta bi trebalo da bude manja za oko 30 procenata. Nakon toga ulazimo u ambijent kakav imaju i druge zemlje na Zapadu kad je u pitanju bezbednost saobraćaja - istakao je Vujanić.

M. L.


vesti po rubrikama

^društvo

RTS-u plaćaš, RTS-u se žališ
Smenjeno još četvoro ljudi
Pretrčavanje ulice 2.000 dinara
Vuksanović: Ne školujemo decu za biro rada
Orden cara Dušana, najviše priznanje Srbije