GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 30. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Eufor juče ujutro u Lukavici, u Sarajevu, priveo bivšeg predsednika RS

Uhapšen Šarović

Slobode je lišen i Milorad Govedarica, bivši direktor Direkcije robnih rezervi Republike Srpske

SARAJEVO - Bivši član Predsedništva BiH i nekadašnji predsednik Republike Srpske Mirko Šarović uhapšen je juče ujutro, između 9 i 10 sati, kao osumnjičeni u istrazi o poslovanju Privredne banke Srpsko Sarajevo, vlasništvo Momčila Mandića, koji je od ranije u pritvoru, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH, javlja Fonet.

Zajedno sa Šarovićem juče je uhapšen i bivši direktor Direkcije robnih rezervi RS i preduzeća za izgradnju Srpskog Sarajeva "Matres" Milorad Govedarica.
Policija RS, koja nije učestvovala u akciji, saopštila je da su Šarovića i Govedaricu uhapsili pripadnici Agencije za informacije i zaštitu BiH (SIPA), uz podršku Eufora.

Šarović se povukao s mesta srpskog člana Predsedništva BiH pod pritiskom međunarodne zajednice posle afere o nedozvoljenom izvozu oružja iz bijeljinske fabrike "Orao" u Irak. U doba početka izgradnje Srpskog Sarajevo Šarović je bio gradonačelnik.

Šarovića i Govedaricu bi u roku od 24 sata trebalo da ispita tužilac, posle čega sledi odluka o pritvoru. I Šarović i Govedarica su na "crnoj listi" EU i SAD.
U Banjaluci se saznaje da se Šarović tereti da je u vreme kada je bio predsednik IO grada Srpsko Sarajevo potpisao odluku o osnivanju firme "Matres", za koju se tvrdi da je bila fiktivna firma putem koje je iz Privredne banke na račun SDS i njenih funkcionera prebačeno više miliona maraka.

Tvrdi se i da su Šarović i Govedarica potpisali više naloga za poklanjanje na desetine tona goriva iz robnih rezervi RS za osnivački kapital preduzeću "Matres".

Milovan Bjelica se dobrovoljno predao

Trećeoptuženi za finansijske malverzacije u Privrednoj banci Istočno Sarajevo Milovan Bjelica Cicko sinoć se dobrovoljno predao Tužilaštvu BiH, potvrdio je njegov advokat Alija Galijatović. On je rekao Televiziji Republike Srpske da je Bjelica zadržan u Tužilaštvu BiH u Sarajevu, gde će danas biti saslušan. Galijatović je objasnio da će tužilaštvo podneti zahtev za pritvor Bjelice, o čemu će odlučiti Sud BiH.
Bjelica se nalazi na "crnim listama" SAD i EU pod sumnjom da je član mreže podrške osobama optuženim za ratne zločine. On je pod optužbom da finansira optužene za ratne zločine u dva navrata po mesec dana proveo u zatvoru Sfora.

Klopka kod gradonačelnika?

Srna prenosi da je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Radomir Kezunović izjavio da su pripadnici Eufora juče ujutru odveli Šarovića i Govedaricu iz njegove kancelarije u Lukavici. Kezunović je rekao i da je taj susret utanačen na inicijativu prinudnog upravnika "Privredne banke" Tobi Robinson u njegovoj kancelariji.
- Trebalo je da razgovaramo o mogućnosti vansudskog poravnanja u pogledu odnosa koji postoje između Privredne banke i preduzeća "Matreks" - rekao je Kezunović dodavši da samo što je Robinsonova izložila predlog za vansudsko poravnanje, u prostoriju su ušli ljudi u civilu koji su se predstavili kao pripadnici Eufora, zatražili im lične karte, a onda ga zamolili da napusti kancelariju, posle čega je to učinila i Robinsonova, a onda su odveli Šarovića i Govedaricu.


vesti po rubrikama

^balkan

Uhapšen Šarović
Moguć pad Vlade RS?