GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 29. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Srbi s Kosmeta se, uprkos svim nedaćama, bore protiv bele kuge

Sve više beba u severnoj Mitrovici

KOSOVSKA MITROVICA - Na ginekološko-akušerskom odeljenju bolnice u severnoj Kosovskoj Mitrovici ove godine je rođeno 680 beba, što je 10 odsto više nego lane, izjavila je načelnik ginekološko-akušerskog odeljenja bolnice u Kosovskoj Mitrovici dr Biljana Rajević. Ona je navela da je, od ukupno 680, 280 porođaja urađeno kod žena iz enklava.

Rajević je ukazala da je sa anomalijama rođeno malo dece, ali da je rođen određen broj beba sa deformitetima koštano-zglobnog sistema, odnosno deformitetom stopala, što je, prema njenim rečima, posledica pojačane radijacije na terenu gde porodilje žive. Dr Rajević je istakla da porodilištu u Kosovskoj Mitrovici nedostaju ultrazvučni aparat i porođajni stolovi.

- Nezamislivo je da porodilište radi bez ultrazvučnog aparata. Imamo samo jedan takav aparat, koji služi za ambulante i kliničke preglede. Dotrajali su ginekološki stolovi, nedostaju materijalna sredstva kako bi se odeljenje bolje opremilo, a problemi nastaju i nestankom električne energije i vode - rekla je ona. Porodilište je, prema njenim rečima, renovirano i tu su uslovi dobri, ali je problem ginekološko odeljenje, koje nije renovirano i krečeno skoro 15 godina.

Porodilište mitrovičke bolnice pokriva opštine Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan, Leposavić i enklave Štrpce, Veliku Hoču, Orahovac, a dolaze i porodilje iz Kosovskog Pomoravlja i hitni slučajevi iz Gračanice.

Tanjug


vesti po rubrikama

^vesti

Sve više beba u severnoj Mitrovici
Tibar preti da potopi Večni grad
Leže, a zarađuju
Novosadski tinejdžeri vode ljubav svaki dan
Proslavljaju Dan Republike
Ulovljenu ribu vraćali u more
Jeftinije vozom do Budimpešte
  


     


FastCounter by LinkExchange