GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 29. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Komunalije u svim gradovima u Srbiji Poskupele za 15 do 20 procenata

Energenti alibi za povećanje cena

BEOGRAD: I posle najnovijeg poskupljenja na 35,06 dinara, cena i dalje niža od ekonomske
SUBOTICA: Cena gasa zavisi pre svega od "NIS gasa"
UŽICE: Sa sadašnjom cenom vode, nije pokrivena ni amortizacija
NOVI SAD: Za stan od 50 kvadrata, prosečno je mesečno za komunalije potrebno 4.600 dinara
ČAČAK: Grejanje će ubuduće koštati nešto više od 46 dinara po kvadratu
KIKINDA: Novi atak na kućni budžet
KRAGUJEVAC: Još se zvanično ne zna koliko će šta da poskupi

Od 1. decembra Beograđani će komunalne usluge - grejanje, utrošenu vodu, iznošenje smeća, ali i gradski prevoz, u proseku plaćati više za 15 odsto. Dok gradska vlast poskupljenja pravda povećanjem cene energenata, nafte i obima posla, rukovodstvo nekih komunalnih preduzeća nije zadovoljno usvojenim cenama smatrajući da "iako je povećana, nova cena još nije ekonomična". Tako u "Beogradskim elektranama" kažu da i dalje posluju sa neekonomskim cenama i da ne mogu da pokriju troškove.

- Nedavno smo predložili Skupštini grada da cena grejanja za stambeni prostor bude 39,2 dinara po kvadratnom metru. I posle najnovijeg poskupljenja na 35,06 dinara, i dalje ne možemo da pokrijemo troškove jer je cena i dalje niža od ekonomske. Tražili smo i da se poveća cena potrošnje tople vode jer je sada neusklađena sa troškovima. Preduzećima toplu vodu isporučujemo za 34, 5 dinara po metru kubnom, a mi je od JKP "Vodovod i kanalizacija" kupujemo po ceni od 58,3 dinara i plus je zagrevamo - kaže Jelena Dikić iz "Beogradskih elektrana".

Ona najavljuje da to preduzeće neće tražiti dalja poskupljenja jer je Skupština grada osnivač i jedino ona može da kalkuliše cenama.
- Planska politika grada je da komunalne usluge poskupe jednom godišnje. Komunalna preduzeća kojima su ove cene i dalje niske i neekonomične, moraju sama da nađu unutrašnji mehanizam kako da posluju bez gubitaka, a planirano je i njihovo restrukturiranje. Ni ova poskupljenja nisu usvojena da bi se olakšao rad komunalnim preduzećima, već zbog skoka energenata i poskupljenja gasa i mazuta. Ako sve bude išlo redovnim putem, sledeća poskupljenja su planirana za kraj 2006. godine, a pre toga će poskupeti samo u slučaju da cena gasa bude povećana za sto odsto. Mi tada moramo povećati i cenu grejanja da ne bismo doveli grejanje Beograđana u pitanje - kaže Bojan Stanojević, gradski menadžer.

"Zastava" duguje 1,4 milijarde dinara

Prema podacima iz kragujevačke "Energetike", građani i privreda duguju 1,4 milijarde dinara. Najveći dužnik je "Zastava" iz perioda pre restrukturiranja, ali ni ovogodišnje račune "Zastavina" društva ne plaćaju redovno. Prema računici "Energetike", realna cena grejanja, umesto sadašnjih 29 dinara, trebalo bi da bude najmanje 37 dinara.

U Užicu je grejanje poslednji put poskupelo polovinom septembra, pa su Užičani oktobarski račun za grejanje svojih stanova platili 41 dinar po kvadratu, umesto dotadašnjih 32 dinara. Škole, muzeji, socijalne i dečje ustanove, grejanje od tada plaćaju 82 dinara po kvadratu, cena grejanja za kancelarijski prostor je 102,5, a za poslovni 123 dinara. Tada je poskupelo i iznošenje smeća, pa Užičani tu uslugu sada plaćaju 1,80 dinara po kvadratu. U oba slučaja, javna komunalna preduzeća poskupljenje su obrazložila povećanjem cene nafte.

Voda je u Užicu ove godine poskupela u dva navrata, 1. februara i 1. avgusta. Užičani sada kubni metar vode plaćaju 13,48 dinara i kanalizaciju još 3,37 dinara po metru kubnom utrošene vode, umesto 11,06 dinara za vodu i 2,77 dinara za kanalizaciju kolika je bila cena na početku godine. Iz JKP "Vodovod" pre petnaestak dana tražili su još jedno, dodatno poskupljenje vode za građane, i to od devet odsto, ali je Opštinsko veće taj zahtev odbilo. Isailo Markićević, finansijski direktor "Vodovoda", kaže da je sadašnja cena vode u Užicu "više socijalna nego ekonomska".

- Ako bi cena vode bila jedinstvena i za privredu i za građane, onda bi ona trebalo da bude 54,40 dinara po kubiku da bismo pokrili sve troškove i amortizaciju. Sa sadašnjom cenom ne pokrivamo amortizaciju, mreža se ne održava, a to će kad-tad morati da se plati - kaže Markićević.

Odbornici čačanske SO na sednici od pre tri dana prihvatili su predlog JKP "Čačak" o povećanju cene grejanja, koje je u martu ove godine već jednom poskupelo, pa će korisnici ubuduće tu uslugu plaćati nešto više od 46 dinara po kvadratnom metru. U Upravnom odboru tog preduzeća najnovije poskupljenje obrazlažu rastom cena energenata koji u ceni učestvuju sa 77 procenata - i to gasa za 39, mazuta za oko 35, vode za 34 i struje za oko 11 procenata.

Po rečima direktora Vučka Jovičića, bez adekvatne ekonomske cene, preduzeće ne bi moglo da posluje pozitivno niti da korisnicima obezbedi uredno i kvalitetno grejanje. U JKP "Čačak" naplativost je povećana za 68 posto, a od korisnika grejanja potražuje se još oko 60 miliona dinara.

U Subotici se građani greju na dva načina, jedni na gas, a drugi klasičnim centralnim grejanjem. Obe kategorije potrošača imale su samo jedno poskupljenje ove godine. Gas je poskupeo 1. oktobra sa 14,56 na 20,24 dinara po kvadratnom metru stana, a klasično grejanje je 15. oktobra poskupelo sa 30,18 na 37,80 dinara.

Najskuplje u Leskovcu

Za plaćanje komunalija Beograđani će od 1. decembra, za prosečan stan od 50 kvadratnih metara, morati da izdvoje 11,3 odsto prosečne zarade, što je, kako kažu u gradskoj upravi, manje od drugih gradova u Srbiji.
Izdaci za komunalne proizvode i usluge u oktobru 2005. godine u Kragujevcu bili su 12,8 odsto prosečne zarade, u Kraljevu 11 odsto, Leskovcu 17,3, Nišu, Smederevu i Šapcu po 11,8, 11,4 i 10,6 odsto. Užičani su u oktobru u proseku izdvajali po 15, 3 odsto svojih zarada za komunalne usluge, Valjevci 16,3 odsto, Novosađani 12,4, a Pančevci 11,7 odsto.

U Subotici uvedeni kalorimetri

Na poslednjoj sednici Skupštine opštine Subotica, održanoj pretprošle nedelje, utrošena toplotna energija neće se od Nove godine obračunavati na temelju kvadratnog metra grejane površine, već će se meriti kalorimetrom. To znači da će se utrošak energije meriti posebno za svako domaćinstvo, odnosno stan, što podrazumeva obavezu ugradnje mernog instrumenta.
Gradski ministar za komunalnu delatnost Nebojša Janjić kaže kako će se novim merama uštedeti energija vredna deset miliona dinara godišnje.

Usluge "Vodovoda i kanalizacije" poskupele su za 23 odstoz u maju, i to za vodu za piće, odvođenje i kanalizaciju, i ona sada iznosi 37,20 dinara po kubiku.
- U ceni vode energenti, delovi i servisiranje opreme učestvuju sa 67 odsto i to je onaj deo koji utiče da se cena vode povećava - kaže Petar Doroslovački, portparol ovog komunalnog preduzeća. Po njegovim rečima, Subotičani u ceni vode plaćaju i novi prečistač otpadnih voda, a samim tim i zaštitu Palićkog jezera.

U oba komunalna preduzeća smatraju da je cena realna, a u "Toplani" ističu da cena gasa zavisi pre svega od "NIS gasa" koji, kada poveća cenu gasa, automatski povećava i cenu koju plaćaju građani.
Četvoročlana porodica u Novom Sadu, koja živi u stanu veličine 50 kvadratnih metara, prosečno mesečno za komunalije (grejanje, vodu, odnošenje smeća, osiguranjeÖ) treba da plati oko 4.600 dinara. Gradske vlasti najavljuju da se ova cena najverovatnije neće menjati do sledeće godine. U pomenuti prosečni iznos nisu uračunati troškovi porodičnog osiguranja (DDOR-a ili "Cepter osiguranja"), prihod skupštine stanara i troškovi održavanja zgrade, što ovaj prosečni račun uvećava za dodatnih 400 do 500 dinara.

Najveću stavku u sistemu objedinjene naplate predstavlja grejanje za koje četvoročlana porodica mesečno u proseku izdvoji oko 1.550 dinara, sledi potrošna topla voda (oko 1.100 dinara), te hladna voda za koju četvoročlana porodica u Novom Sadu u proseku mesečno daje oko 800 dinara. Osim komunalija, iz porodičnog mesečnog budžeta treba odvojiti oko 1.700 dinara za struju, te oko 700 dinara za prosečan telefonski račun.
Dakle, četvoročlana porodica u vojvođanskoj prestonici mesečno na ime troškova komunalija, struje i telefona treba da izdvoji oko 7.000 dinara.

Za oko 1.300 korisnika centralnog grejanja nova viša cena daljinskog grejanja prošle nedelje uvećana je za 25 odsto. Mnogi Kikinđani doživljavaju je kao novi atak na kućni budžet. U JP "Toplana" ističu da je osnovni razlog poskupljenja centralnog grejanja vrtoglavi rast cene gasa koja je od početka godine uvećana oko 80 odsto.
Vršilac dužnosti direktora JP "Toplana" Miroslav Čičulić rekao je za Glas da će tokom grejne sezone potrošači kvadratni metar, umesto 51, plaćati 63,20 dinara - bez PDV-a. Za budžetske korisnike nova cena daljinskog grejanja je 75,84 dinara bez PDV-a, dok će za kvadratni metar poslovnog prostora morati da se da 113,76 dinara, takođe bez PDV-a. Smanjena je i cena daljinskog grejanja za individualne potrošače u letnjem periodu - 12 umesto 16 dinara, bez PDV-a. Nova viša cena daljinskog grejanja važi od 1. novembra.

Uz čestitke za Novu 2006. godinu, Kragujevčani će dobiti najverovatnije i uvećane račune za komunalije. Iako se zvanično još ne zna koliko će šta da poskupi, na adresu gradonačelnika Veroljuba Stevanovića već pristižu zahtevi iz javnih komunalnih preduzeća za veće cene usluga. "Energetika" je posle poslednjeg poskupljenja, od 1. avgusta, već prosledila zahtev za saglasnost o povećanju usluga grejanja za 14,4 odsto. Sa tim povećanjem, cena grejanja bi za samo četiri meseca bila dva puta povećavana, i sa sadašnjih 29 porasla na 33,18 dinara po kvadratnom metru bez poreza na dodatnu vrednost.

Portparol "Energetike" Jelena Bošković kaže da je zahtev usledio zbog povećanja cene energenata, koji ulaze u cenu grejanja. Ako Stevanović odobri poslednji zahtev za povećanje cena, iz "Energetike" će odmah uslediti i novi sa istim procentom jer su, kako kažu u "Energetici", svi energenti poskupeli.

Ovdašnji "Vodovod" za poslednja tri meseca zatražio je povećanje cena od 30 odsto, ali je od gradonačelnika dobijena saglasnost za "samo" 15 procenata što nije dovoljno da pokrije ni osnovne troškove ovog preduzeća. U narednu godinu JKP "Vodovod i kanalizacija", kome građani i privreda duguju oko četiri stotine miliona dinara, ulazi sa zahtevom za povećanje cena svojih usluga sa 20 odsto.

Javno stambeno preduzeće za usluge održavanja još nije zvanično uputilo zahtev za povećanje cene, ali kako nam je rečeno, i one će poskupeti u proporcijama memoranduma Republičke vlade i Ministarstva finansija i biće u skladu sa prosečnim republičkim povećanjem.

Ni odnošenje smeća i usluga čišćenja neće biti na istom nivou. Za narednu godinu JKP "Čistoća" ulazi sa zahtevom za povećanje cena svojih usluga od 20 odsto za građane i 10 odsto za privredu i privatnike. Poslednje povećanje "Čistoća" je imala u septembru ove godine i ono je iznosilo deset odsto.

G. J.


vesti po rubrikama

^tema

Energenti alibi za povećanje cena
Bez dokumenata četiri grupe Roma
Baškim Šaba - Šukri Buja
 
 


     


FastCounter by LinkExchange