GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 29. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Nadmetanje u spravljanju specijaliteta na otvorenoj vatri u restoranu "Monokl"

"Novinarsku patku" nakljukali kupusom

Najzapaženiji dimni efekti Raše iz Dvestadvojke, ministarska patka i presence, koje je "namamilo" komšije, policiju i inspektora

Pucketala je lagano vatrica, krčkale se đakonije u velikim zemljanim loncima, štipali za nozdrve izmešani miomirisi. Presudiše li u borbi za trofej "Novinarska patka" lični afiniteti predstavnika sedme sile, ili ona stara narodna "što je sigurno, sigurno", tek na subotnjem kulinarskom megdanu na terasi restorana "Monokl" niko se od takmičara sedme sile nije se odlučio za pripremu dobro nam poznate pernate živine. Preovladao je - zbog poznatih mu svojstava da je pun vitamina C, i novootkrivenih - da leči ptičji grip, dobri stari kiseli kupus.

Kuvarice iz Glasa javnosti, tek da se vidi da osim što su novinari, ipak su i žene, krčkale su svadbarski kupus po tajnom receptu. Čika Raša sa Radija 202, u zavesi dima spremao je lički kupus, sa krompirom i tri zrna bibera, dok su se koleginice iz Tanjuga odlučile za kupus sa kolenicom.

Bilo je i originalnih recepata, onih starih, zaboravljenih, dok su se oni manje vični motanju među loncima i poklopcima setili, pa pomoć potražili od stručnjaka. Jer, prvo novinarsko pravilo i nije da se sve zna, već da se zna ko zna. Tako je Milanka iz Glasa osiguranika, recept za svoj teleći ribić s pečurkama, za potrebe takmičenja prekršten u "ribić od ministrove patke", pozajmila od kuvarice iz Narodne skupštine. I sve to lepo dekorisala sa dve patkice od testa.

- Ovo je jelo, u stvari, jedan eksperiment, jer ne samo da nikada nisam kuvala na vatri, u zemljanoj posudi, nego i prvi put i spremam ovo jelo. Pa ko preživi, pričaće. Ali, biće dobro. Kad je dobro za poslanike, dobro je i za nas - šalila se Milanka, vešto seckajući pečurke.

Ponosno drugi

Uz napomenu Vuka Markovića iz agencije "PRimafila" da će se trofej "Novinarska patka" tradicionalno organizovati dvaput godišnje, na zimu i leto, proglasiše i pobednike. Nagradu za specijalne efekte - litar flaširane kajsije, odnese Dule Rašeta, koji se, prema rečima žirija, proslavio pirotehničkim efektima i indijanskim dimnim signalima. Priznanje za dizajn odnela je ministarska patka Milanke iz Glasa osiguranika, dok su drugo mesto podelili Glas (nepravedno, jer je to bio jedini lonac koji se odmah posle takmičenja ispraznio) i Tanjug (pravedno, jer je kupus zaista bio za nijansu lošiji od našeg). Velike patke za prvo mesto domogla se ekipa Ženskog sveta.

Pogled na preplanulo prasence, kome je sudnji dan došao na ražnju, baš tu na travnjaku ispred restorana, malo je zaplašio takmičare.

"Nije fer, ovaj će sigurno da pobedi", komentarisale su kolege, a onda se smirile kad im je lepo rečeno da se prase ne takmiči, nego je tu "za svaki slučaj i ne daj bože". Dobar je kupus, al' guda je guda, pa je ubrzo glavna atrakcija postala zgrada u omalenom bloku na Čukaričkoj padini. Miris pečene prasetine zagolicao je znatiželjnike, okupili se oko njega klinci koji su svinju dosad videli samo u kesi iz prodavnice, isečenu u sitne krmenadle, i izgladneli kučići...

I Ciganče, koje nije skidalo setni pogled s njega sve dok nije skinuto sa ražnja. Jer, koliko često viđate prase, još i na ražnju, i to ispred solitera? I svi su osetili želju da učestvuju u tom događaju, bilo kao posmatrači, bilo na drugi način. Ako nikako drugačije, barem alarmiranjem policije i inspekcije. Jer kako to da se na poljančetu, pa još ispred čikine zgrade, peče prasence koje nije njegovo. Tek, skinuše jadno prase sa ražnja, ne dajući mu da se dopeče do kraja.

- Ma, nisu oni došli zbog praseta, nego zbog Rašete - komentarisala je u šali novinarka Tanjuga, koja je izbegla u suprotni deo kulinarskog bojnog polja, bežeći pred pirotehničkim efektima iskusnog kuvara, koji je svoj lički kupus (sa tri zrna bibera), umesto na žaru, rešio da sprema na otvorenoj vatri visokoj pola metra.

Ekipa Ženskog sveta spremala je turlitavu, kako objašnjavaju, staro balkansko jelo koje se, pored Srbije, jede i u Bugarskoj, Makedoniji...

- Jelo se sprema u zemljanoj posudi, od tri vrste mesa i 10 različitih vrsta povrća. Ima tu tikvica, plavog patlidžana, šargarepe, kupusa, luka, boranije... Ovo je zdravo jelo, bez trunke masnoće, a kuva se u prirodnim sokovima koje povrće pusti - i nema ni zaprške ni prženja - priča Marina Miladinović i hvali se da, iako je recept dobila od bake, sada turlitavu sprema bolje od nje. Kaže, tajna je u dodacima - crvenom biberu, soku od usoljenog zelenog limuna, cimetu, korijanderu...

Činilo se, ipak, da takmičarima enigma nije lonac nego vatra, pa su jedni ložili do besvesti, drugi u žar duvali i mahali, a bilo je i nekoliko lakših kulinarskih povreda - što od vatre, što od noža. Ipak, bilo je ponajviše smeha, a jedine suze koje su viđene, bile su od štipanja crnog luka.

Čudo do čuda Branislava-Baneta Stojsavljevića

Branislav-Bane Stojsavljević, vlasnik restorana "Monokl", radi uroka vešto izbegava fotoaparate. Ipak, objašnjava kako je, pritisnut zdravstvenim problemima i viškom kilograma (kaže, po medicinskim standardima odavno ne bi trebalo da bude među živima), rešio da principe zdrave hrane, kojih se privatno pridržava već 15 godina, od oktobra uvede u svoj restoran. Pokazuje jelovnik, a u njemu čudo do čuda - od sladoleda od celera i cvekle, preko sušenog hleba od 15 žitarica do sokova od povrća, kombuhe... Sve namirnice koje koristi u restoranu, hvali se Bane, zdrave su. Zbog bogatstva enzima često koristi sirovo voće i povrće, sva ulja su nerafinisana, a u poslasticama, umesto šećera, koristi med, ječmenu melasu i žuti šećer. Sokovi se cede na licu mesta, a uz kombuhu, tu je i Brojsov čudesni sok, koji provereno leči rak.
- Sve biljke nabavljam preko Društva za ishranu i prirode "Sremuš". Na Zapadu se ovako hrane već godinama, ali mi još nemamo tu kulturu, ni tih para. Jer, zdrava ishrana ne košta mnogo, ali je ipak skuplja od tradicionalne - objašnjava vlasnik "Monokla", ali dodaje da i on zna onu gorepomenutu, prase je prase, pa uz zdravu hranu nudi i tradicionalne specijalitete. Sa sve gudom.

Aleksandra Klarić Žak


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

"Novinarsku patku" nakljukali kupusom
Nisam snob kao Rober
Genije pravi leteći auto
 
 


     


FastCounter by LinkExchange