GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 29. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Hvang Vu-suk govori za Glas o optužbama da u svom radu nije poštovao etiku

Nauka iznad svega

Doktor Kvang Vu-suk, južnokorejski naučnik i začetnik kloniranja u terapeutske svrhe, smatra se jednim od najznačajnijih naučnika današnjice. Posebno od kada je uspeo da stvori stem ćelije koje savršeno odgovaraju pacijentima. Time je rizik lečenja najrazličitijih bolesti izuzetno smanjen. Ipak, mnoge kolege iz celog sveta napale su Vu-suka smatrajući da njegov rad nije etički. Magazin Nature u maju prošle godine otkrio je da su saradnice doktora Vu-suka dale jajne ćelije potrebne za eksperimente. Ovaj slučaj se ponovo našao u centru pažnje kada je, pre nekoliko dana, Amerikanac Džerald Šeten, iz etičkih razloga, prekinuo saradnju sa njim.

Doktor Vu-suk je, ekskluzivno za Glas, odgovorio na nekoliko pitanja o svom radu, problemima koje ima poslednjih dana, ali i planovima za budućnost.
Svi oni koji prate nauku cene vaš dosadašnji rad. Šta vi smatrate da su vaša najveća naučna dostignuća?
- Moji najveći naučni uspesi su stvaranje embrionskih stem ćelija korišćenih u terapeutske svrhe i kloniranje Snupija, prvog koloniranog psa.

Kakav je sadašnji položaj nauke u Južnoj Koreji? I koliko je on značajan vašim zemljacima?
Korejska vlada se trudi da što više novca uloži u nauku i da je mnogo unapredi. Primer je upravo stvaranje stem ćelija u kome bi Južna Koreja želela da ima vodeću ulogu. I stala je rame uz rame sa mnogo bogatijim zemljama, kakve su Sjedinjene Američke Države.

Kada ste klonirali Snupija Tajm magazin izabrao vas je za "čoveka godine". Sada ste meta napada zbog toga što su vaše saradnice dale jajne ćelije za nastavak istraživanja.
Priznajem da su prekršena neka etička pravila i veoma mi je žao zbog toga. Ipak, ja nisam znao šta se dešava. Tokom 2002. i 2003. bile su nam potrebne jajne ćelije i moje saradnice su ponudile da one budu donatori. Jasno sam ih odbio. Ali one su to, ipak, uradile. Što nije teško razumeti. Da sam žena i ja bih u tom trenutku postupio potpuno isto.

Ipak, od sada pa nadalje, sve donacije jajnih ćelija obavljaće se striktno po zakonu.

Da li će etička ograničenja usporiti nauku?
Moja istraživanja biće nastavljena, ali po etičkim pravilima.

Koji su vaši planovi za budućnost?
Podneo sam ostavku na sve zvanične funkcije, ali svoj rad ću nastaviti bez prekida.

Podrška heroju

Hvang Vu-suk rođen je 1953. godine. Od 1999. godine do danas klonirao je kravu, svinju, psa i 30 ljudskih embriona zbog čega je u Koreji postao nacionalni heroj. Čak su juče objavljene i poštanske markice posvećenje njegovom delu. Korejci su stali u odbranu svog heroja i tokom poslednje dve nedelje za davanje jajnih ćelija prijavilo se 700 žena. Neke od njih poslale su i poruke ohrabrenja.
"Ne predajte se, doktore Hvang. Vaše istraživanje je moja jedina nada", poruzka je Kim Jong-he (27)
"Impresionirana sam Hvangovim radom i hoću da mu pružim podršku doniranjem svoje jajne ćelije", poruka je Amidist (38)

A. I.


vesti po rubrikama

^nauka

Nauka iznad svega
Planeta na izdisaju
Hajabusa konačno pokupila uzorke sa Itokave!
Buka napada srce
Sida ponovo besni
      


FastCounter by LinkExchange