GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 29. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Počelo suđenje za ubistvo 19 muslimana u Zvorniku

"Žute ose" poriču zločin

Branko Grujić, bivši predsednik opštine, privremene vlade i kriznog štaba u Zvorniku, tvrdi da nije odgovoran za prisilno preseljenje 1.822 muslimana u Mađarsku

BEOGRAD - U Specijalnom sudu juče je počelo suđenje šestorici optuženih za ratni zločin protiv civilnog muslimanskog stanovništva u Zvorniku 1992. godine.

Na optuženičkoj klupi nalaze se Branko Grujić (61), bivši predsednik opštine, privremene vlade i kriznog štaba u Zvorniku, Branko Popović (57), koji se predstavljao kao i Marko Pavlović, bivši komandant Štaba teritorijalne odbrane u Zvorniku, Dragan Slavković Toro, (43) Ivan Korać Zoks (33), Siniša Filipović Lopov (31) i Dragutin Dragičević Bosanac (35). Okrivljeni Duškov Vučković Repac (42) preminuo je 20. novembra u Centralnom zatvoru od infarkta.

Optuženi su od početka maja do polovine jula 1992. godine na području opštine Zvornik prisilno preselili u Mađarsku 1.822 muslimanska civila iz sela Kozluk i Skočić. Terete se i za monstruozne zločine u kojima je ubijeno najmanje 19 civila muslimanske nacionalnosti u Domu kulture u Čelopeku, na poljoprivrednom dobru "Ekonomija" i u mestu zvanom Ciglana, na teritoriji opštine Zvornik. Prema optužnici, "Žute ose" su 27. maja 1992, sa autobuske stanice u Zvorniku, iz izbegličke kolone zarobili 174 meštana sela Divac koje su držali u upravnoj zgradi "Novi izvor", da bi posle nekoliko sati odatle odveli 11 muškaraca koji posle nisu viđeni živi.

Ostala 163 civila su držali zatočene u Domu kulture u selu Čelopek, gde su ih zlostavljani, terali ih da se međusobno tuku i "prisiljavani da očevi i sinovi i druge osobe vrše međusobno protivprirodan blud". U Čelopeku je ubijeno 19 muslimana, a ostalih 119 je 1. jula 1992. godine prebačeno u zvornički zatvor, a odatle u logor za razmenu u Batkoviću.

Optužnica ih tereti i da su od maja do 15. jula 1992, na poljoprivrednom dobru "Ekonomija" i mestu Ciglana držali zatočene 24 osobe, do kojih su dve ubijene. Zarobljenici su morali da za njihov račun pljačkaju napuštene muslimanske i srpske kuće, a pripadnik "Osa", po nadimku Pufta, jednom zatvoreniku je odsekao deo kože na kojem je bila tetovažu, potom ga porezao po vratu i ubio.

Grujić je porekao da je odgovoran za prisilno preseljenje 1.822 muslimana u Mađarsku i da ne zna za zločine u Čelopeku i Ciglani.
On je rekao da su muslimani dobrovoljno napustili svoje domove, a da je tadašnji predsednik mesne zajednice sela Kozluk Fadil Banjanović izmislio tvrdnje o prisilnom iseljenju da bi se opravdao pred pripadnicima sopstvenog naroda koji su ga optužili za izdaju.

Grujić je dodao da su sukobi u Zvorniku počeli kada je došao Željko Ražnatović Arkan, koji je osujetio raniji dogovor predstavnika muslimanskog i srpskog naroda o podeli teritorije.

D. Ć.


vesti po rubrikama

^hronika

Čitajući novine zaključio da je ubica
"Žute ose" poriču zločin
Tražili plen - našli stari muzički stub
Vatrena stihija progutala kuću
Ubistvo zbog Andrije Draškovića