GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 29. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Branko Pavlović, konsultant sindikata NIS-a, EPS-a, PTT-a i Telekoma

Besplatne akcije ili staje Srbija

Sutra se ide na zatvaranje svih važnijih benzinskih pumpi i Rafinerije Pančevo. Ako to ne bude dovoljno, u četvrtak pravosuđe obustavlja rad , a u petak se isključuje struja i telefoni vladi i parlamentu. Već 5. decembra blokiraćemo rad svih ministarstava

BEOGRAD - Obustava rada na sat vremena juče je bilo prvo upozorenje sindikata PTT-a, Telekoma, NIS-a i EPS-a aktuelnoj vlasti da će, u slučaju daljeg ignorisanja njihovih zahteva o brzoj podeli besplatnih akcija za četiri miliona građana aprila naredne godine, 12. decembra zavrnuti slavine goriva, prekinuti struju i isključiti telefone na području cele Srbije. Koliko je ova pretnja ozbiljna, imajući u vidu nejedinstvo i potkupljivost sindikata, pitamo Branka Pavlovića, sindikalnog konsultanta.

- Sve je sada na Predragu Markoviću, predsedniku parlamenta, koji protivustavno i protivzakonito odbija da zakaže sednicu na kojoj bi se raspravljalo o paketu četiri zakona. Mi smo predložili objedinjenu raspravu o izmenama zakona o privatizaciji, kao i zakona o osnivanju akcionarskih društava "NIS kapital", PTT kapital" i "EPS kapital" da bi se maksimalno uštedelo vreme. Otvoreni smo za sva bolja rešenja, ali tražimo hitnu raspravu o našim predlozima jer je na njih potpis stavilo 540.000 građana Srbije. Mi ćemo svoju odgovornost prema njima ispuniti i nećemo trpeti bahato ponašanje predsednika parlamenta.

Plata 2.200 evra

Kolika je vaša zarada?
Svaki od ovih sindikata javnih preduzeća ima poseban ugovor s mnom i oni plaćaju mesečnu nadoknadu. Rekao sam im "ljudi okačite sve to na sajtu". Kada se odbiju svi troškovi, jer sam, na primer, dosada po Srbiji prešao 14.000 kilometara, dobijem oko 2.200 evra mesečno. Sve je legalno, a uplata ide na moju konsultantsku firmu i normalno plaćam porez.

Dinkić poziva na razgovore i ne boji se štrajka

Ministar finansija izjavio je juče da poziva radnike javnih preduzeća na razgovore u Vladu Srbije, dodajući da "vlada želi isto što i oni". Dinkić je kazao da se "ne plaši" štrajka radnika javnih preduzeća, koje je pozvao da traže prijem kod ministra Predraga Bubala, kojem će kako kaže, rado i sam prisustvovati. On je precizirao da je vlada nameravala da sa besplatnom podelom akcija zaposlenima u javnim preduzećima krene u martu 2006. godine.

- Šta ćete preduzeti u slučaju da se ovi zakone ne nađu uskoro na dnevnom redu parlamenta?
- Nema osnova za odlaganje jer se ne sme ignorisati zahtev građana kojima je ovo pitanje važnije od zakona koji se sada nalaze pred poslanicima. Ovaj jučerašnji štrajk upozorenja je samo početak, jer sutra se ide na zatvaranje svih važnijih benzinskih pumpi u Beogradu, Nišu i Novom Sadu i Rafinerije u Pančevu. Ako to ne bude dovoljno, idemo dalje, u četvrtak obustavlja rad pravosuđe, a u petak se isključuje struja i telefoni republičkoj vladi i parlamentu. Već 5. decembra blokiraćemo rad svih ministarstava na dva sata, a sledećeg dana držimo veliki miting na Terazijama. Ako sve to ne bude dovoljno, 12. decembra bukvalno sve staje u Srbiji.

- Šta piše u Poslovniku Republičke skupštine, u kojem roku mora da se zakaže sednica od momenta prihvatanja inicijative.
Najranije za 15, a najduže za 60 dana. Mi smo zahtev predali 4. oktobra, s tim da se u roku od najviše sedam dana mogla proveriti dokumentacija, a oni su njenu validnost proveravali četiri nedelje, odnosno do 1. novembra. Tako da to pada na Novu godinu i to znači da se sve pomera za prolećne zasedanje. Mi nismo naivni i nećemo dozvoliti da se sa nama igraju kao da smo u obdaništu.

Obavili ste razgovore sa skoro svim poslaničkim grupama.
Stranke SPS, SPO, SRS i DS su ocenile da je ovakvo ponašanje predsednika parlamenta nezakonito i da se sednica mora sazvati. Danas bi trebalo da čujemo i stav DSS-a. Nećemo da se igramo vlasti i ne tražimo da se usvoji zakon o podeli besplatnih akcija u aprilu 2006. godine ili naš predlog o Penzionom fondu, koji bi rešio problem njegovog deficita kroz novu emisiju akcija ovih javnih preduzeća.

Ali radnici javnih preduzeća amandmanom, koji je upravo podnela vlada, ipak dobijaju do 30 odsto besplatnih akcija!
Tačno, ali dva problema su ostala jer, prema postojećem modelu, četiri miliona građana akcije dobijaju tek 2010. godine. Drugi je da ostaje model tržišno male vrednosti njihovih akcija jer država prvo prodaje svojih 70 odsto, pa tek onda deli akcije radnicima javnih preduzeća i građanima, čime se one u startu obezvređuju.

Odakle toliki otpori ovom modelu?
Osnovni je problem što zahtevamo da se državna imovina raspodeli kao državna, a ne partijska. Druga stvar je da naš model upravljanja ovim akcionarskim društvima, gde 70 odsto odmah ide državi, 15 radnicima i 15 građanima, smanjuje upliv političara, a povećava uticaj normalnog stručnog odabira različitih struktura vlasnika, velikih i malih.

Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

Besplatne akcije ili staje Srbija
Srbiji potreban treći operater
Budžet usvojen u poslednji čas
Fabrika na Kosovu ostaje "Zastavina"?
Jelašić: Teško održiva inflacija za 2006.