GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 29. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vlast nastoji da politizuje crkvu

BEOGRAD - Sociolog religije Dragoljub Đorđević izjavio je juče da demokratska vlast u prethodnih pet godina nastoji da politizuje crkvu, dok crkva pokušava da se nametne kao apsolutni arbitar u društvu, prenosi Fonet.

Filaret: Hajka na sveštenstvo

PLJEVLJA - Vladika mileševski Filaret izjavio je juče u Pljevljima, posle saslušanja u Osnovnom sudu, da se u Crnoj Gori digla "čitava hajka" protiv sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, prenosi Beta. Vladika je saslušan u istražnom postupku pokrenutom na osnovu krivične prijave Zavoda za zaštitu spomenika kulture sa Cetinja zbog sumnje da je prekršio Zakon o zaštiti spomenika kulture Crne Gore.

Đorđević je na okruglom stolu o verskoj toleranciji naglasio da je politika demokratske vlasti od 2000. godine dovela do blaže državne kontrole crkve u odnosu na period Miloševićeve i vladavine komunističkog režima i do većeg učešća crkveno-religijskog kompleksa u političkom, društvenom i kulturnom životu Srbije.

On je dodao da su bila preterana očekivanja da će ustoličenjem demokratske vlasti u istoriju otići politička manipulacija i instrumentalizacija crkvama i verskim zajednicama i da će biti napuštena klerikalizacija društva u Srbiji.

Ministar vera Milan Radulović rekao je da je u pripremi novi zakon o verskim zajednicama, jer je prethodni, donet u vreme komunizma, ukinut 1993. godine, a nije usvojen novi.
Radulović je ocenio da je priprema zakona dugotrajan proces, jer je za njegovo usvajanje potrebna ne samo saglasnost svih tradicionalnih verskih zajednica, već i malih crkava i verskih zajednica.
On je rekao da težnja da se Srpska pravoslavna crkva nametne kao dominantna ne dolazi iz same crkve, koliko iz "verujućeg naroda".


vesti po rubrikama

^društvo

Podrška ministru uslov za funkciju
Dva davaoca dala šest novih života
Trovači rakijom idu u zatvor
Vlast nastoji da politizuje crkvu