GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 29. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Trovači rakijom idu u zatvor

NIŠ - Okružni sud u Nišu potvrdio je juče prvostepenu presudu kojom je Miroslavu Živadinoviću Zozi (48) iz Niša izrečena kazna zatvora u trajanju od 15 godina zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi. Zbog krivičnog dela protiv opšte sigurnosti, zrenjaninski biznismen Anđelko Bitević (50) osuđen je na devet godina a trećeoptuženi Miladin Radić (52) iz Srbobrana, zbog kršenja Zakona o proizvodnji i prometu otrovnih materija, na godinu i po zatvora.

Živadinović je optužen da je u januaru 1.998. godine u svom privatnom preduzeću proizveo 7.400 litara rakije koja je sadržala visok procenat metil-alkohola kojom se otrovalo 56 ljudi na području Niša, Kuršumlije i Vojvodine, od kojih je 43 umrlo. Bitevića je optužnica teretila da je Živadinoviću prodao metil-alkohol koji je na ime duga od 3.850 tadašnjih nemačkih maraka dobio od Radića. Okružni sud u Nišu je, još pre sedam godina, doneo presudu kojom je Živadinović osuđen dok su Bitević i Radić oslobođeni optužbe. Prvooptuženi Živadinović je iza rešetaka proveo pet godina, a pušten je pošto je 2.003. godine Vrhovni sud ukinuo prvostepenu presudu i naložio ponovno suđenje.

Obrazlažući presudu predsednik sudskog veća sudija Milan Nikolić je naglasio da je Živadinović delo učinio sa umišljajem jer je bio svestan da mogu nastupiti teške posledice ali je olako držao da do njih neće doći. On je u procesu proizvodnje rakije upotrebio metil alkohol, koji predstavlja otrov druge grupe, a koji nije bio snabdeven odgovarajućom deklaracijom, Takođe, on je proizvodio rakiju iako nije imao tehnologa, i stavio je u promet bez obavezne prethodne kontrole i saglasnosti Ministarstva poljoprivrede.

Prilikom odluke da osudi Bitevića, sudsko veće se rukovodilo činjenicom da je on znao da je metil-alkohol otrov, jer ga je u svojoj firmi koristio za čišćenje mašina, a ipak ga je prodao Živadinoviću, koji je od njega proizveo rakiju. Sudsko veće je oglasilo krivim i Miladina Radića, jer je smatralo da se on saglasio sa posledicama koje su nastupile na ovaj način.

Suđenje je proteklo u napetoj atmosferi, a prilikom izlaska iz sudnice iz publike se čula pretnja upućena sudiji Milanu Nikoliću. Jedna osoba je doviknula sudiji "da će mu se sve ovo obiti o glavu". S obzirom na to da je reč o drugoj prvostepenoj presudi odbrana i tužilac imaju pravo na žalbu.

D. K.


vesti po rubrikama

^društvo

Podrška ministru uslov za funkciju
Dva davaoca dala šest novih života
Trovači rakijom idu u zatvor
Vlast nastoji da politizuje crkvu