GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 29. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Za samo dva dana obavljene dve transplantacije jetre i četiri bubrega

Dva davaoca dala šest novih života

Ovaj vid lečenja kod nas će tek doživeti pravi zamah jer je već u toku definisanje mreže ustanova za održavanje donora, utvrđivanje sistema finansiranja transplantacije kao i formiranje koordinacionog centra za transplantaciju kom će se prijavljivati svi slučajevi moždane smrti

BEOGRAD - Posle samo dva dana od uspešno obavljene prve transplantacije jetre na Vojnomedicinskoj akademiji, najpoznatija imena srpske hirurgije u ovoj oblasti obavili su u ovoj ustanovi još jedno presađivanje jetre, a zahvaljujući dva davaoca organa u stanju moždane smrti u Srbiji spaseno je šest života. Naime, od četvrtka do subote u ovoj visokoj zdravstvenoj ustanovi obavljene su četiri transplantacije (dve jetre, dve bubrega), a u Novom Sadu preostala dva presađivanja bubrega.

- Svi pacijenti su dobro, ali su sada u prvoj fazi prihvatanja novog organa kad je uobičajeno da postoje određene poteškoće u uspostavljanju funkcije organa. Očekujem da će sve biti kako treba, ali taj kritički period traje četiri do pet dana, pa ćemo neke konkretnije prognoze moći da damo posle tog perioda - izjavio je juče prof. dr Miodrag Jevtić, načelnik Vojnomedicinske akademije, koji se ovom prilikom zahvalio porodicama unesrećenih zahvaljujući čijoj je saglasnosti podareno šest novih života.

Pacijentkinja kojoj je prvo presađena jetra Zorica Borović iz Mačkata kod Užica, jeste u svesnom stanju, a pacijent Vladimir Nerandžić iz Štulca kod Vrnjačke Banje, koji je u noći između petka i subote dobio jetru zahvaljujući donatoru iz Novog Sada, još nije u potpuno svesnom stanju i oboje se nalaze u intenzivnoj nezi.

Presađivanje jeftinije od dijalize

- Sada u našoj zemlji bubreg čeka oko 3.000 pacijenata, jetru 30 do 50 bolesnika, a srce pet. Budući da je transplantacija organa jeftinija od lečenja pacijenata sa oštećenim organom, sutra u Ministarstvu zdravlja imamo sastanak sa predstavnicima Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje na kom će, nadam se, biti utvrđeno da troškove transplantacije snosi Fond. Za godišnje transplantacije 30 do 40 bubrega, 10 do 15 jetri i pet srca potrebno je oko milion evra, a mi godišnje samo na dijalizu potrošimo 40 do 50 miliona evra, a toliko još na jetru i na stentove - rekao je doc. Gradinac.

Prema rečima prof. Jevtića, i jedno i drugo su mladi ljudi, Zorica ima svega 28 godina, Vladimir 25, a i ostali bolesnici koji su dobili novi organ imaju između 20 i 40 godina.

- Dvoje bolesnika kojima je presađena jetra bili su u terminalnoj fazi bolesti i njihov život je visio o koncu - napomenuo je prof. dr Nebojša Stanković, glavni hirurg VMA.

Budući da je od 1985. do ove godine u Srbiji obavljeno svega 17 transplantacija jetre, a za samo nekoliko dana čak dve i to kadaverične (od pacijenata u stanju moždane smrti), moglo bi se očekivati da i u našoj zemlji ovaj vid lečenja pacijenata doživi pravi zamah.
Kako je na konferenciji za novinare istakao doc. dr Siniša Draginac, predsednik Republičke stručne komisije za transplantaciju organa i pomoćnik ministra zdravlja, u toku je definisanje mreže zdravstvenih ustanova za održavanje donatorstva, a uskoro se očekuje i utvrđivanje sistema finansiranja transplantacije kao i koordinacionog centra za transplantaciju kojem će se prijavljivati svi slučajevi moždane smrti.

- Ovo su bili neki od razloga zbog kojih do sada transplantacija nije najbolje funkcionisala i bez kojih ne možemo ući u Eurotransplant, gde nam je i mesto - napomenuo je doc. Gradinac.

Iako su stručnjaci VMA do sada presadili oko 180 bubrega, nedovoljan broj kadavera koji su kvalitativno sposobni da daju organ jedna je od najvećih prepreka u obavljanju što većeg broja transplantacija kod nas.
- I sa prvim presađivanjima jetre kod nas naša ambicija se ne zaustavlja i nadam se da će kod nas uskoro raditi transplantacije pluća i creva, koje su rutinske intervencije u svetu - izjavio je prof. dr Rajko Hrvačević, zamenik načelnika VMA.

Prof. dr Zoran Kovačević, jedan od inicijatora akcije zaveštanja organa na VMA, rekao je da je do sada podeljeno desetak hiljada donorskih kartica i napomenuo da akciju sada u svoje ruke preuzima Ministarstvo zdravlja koje će pokrenuti veliku kampanju.
- Nadam se da ćemo za godinu dana imati tri miliona podeljenih kartica, posle čega ćemo se pomeriti sa zadnjeg mesta u Evropi i da ćemo moći da radimo godišnje 200 transplantacija bubrega, 100 jetre i 100 srca - rekao je prof. Kovačević.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

Podrška ministru uslov za funkciju
Dva davaoca dala šest novih života
Trovači rakijom idu u zatvor
Vlast nastoji da politizuje crkvu