GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 28. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Oštećenje očnog živca

Glaukom je bolest oka kod koje dolazi do oštećenja vidnog živca, povišenog očnog pritiska i promena u vidnom polju. Ovo je vrlo česta bolest i inače je jedna od najčešćih uzroka slepila. Prema brojnim podacima oko 10 do 20 odsto svih slepih osoba vid izgubi zbog glaukoma.
Oštećenje vidnog živca nastaje zbog povećanog očnog pritiska koji je rezultat nakupljanja očne vodice i nemogućnosti njene normalne drenaže, a ponekad se oštećenje živca može javiti bez prisustva povećanog očnog pritiska. Jednostavno rečeno, glaukom treba shvatiti kao lokalnu reakciju oka na brojne lokalne i opšte poremećaje organizma ili kao bolesno oko u bolesnom organizmu.

Prema prirodi nastanka glaukom može biti primaran, sekundaran i urođen. Kod primarnog glaukoma povišeni očni pritisak najčešće nastaje zbog povećane produkcije očne vodice ili njenog otežanog oticanja. Sekundarni glaukom se javlja zajedno sa drugim bolestima ili poremećajima oka - upala srednje očne ovojnice, siva mrena, tumori, povrede oka, kao i nakon hirurškog zahvata na oku. Može se javiti kao komplikacija dijabetesa ili kao posledica dugotrajne upotrebe nekih lekova, na primer, kortikosteroida. Urođeni glaukom je redak i javlja se već u prvim mesecima ili godinama života. Roditelji nakon nekoliko meseci ili nedelja primećuju da dete ima krupne oči, pojačano suzi i preosetljivo je na svetlost. Ukoliko se ovaj poremećaj ne otkrije na vreme dete može da izgubi vid.

Treba napomenuti da tok bolesti može biti akutan i hroničan, tako da su i simptomi različiti.

Akutni napad nastaje iznenada i praćen je:
- Jakim bolom u oku i okolini
- Glavoboljom
- Crvenilom oka
- Povišenim očnim pritiskom gde dostiže vrednost od 50 do 80 mmHg
- Širokom zenicom

Ukoliko se ne leči, akutni glaukom za samo nekoliko dana može prouzrokovati nepopravljiva oštećenja očnog živca. Pojavljuju se uglavnom na jednom oku, ali u oko 50 odsto slučajeva bolest se može razviti i u drugom oku.

Hronični oblik bolesti traje godinama - vid postepeno opada, obično bez prisustva bolova i najčešće je prisutan na oba oka. Ovo podmuklo oboljenje može postepeno da vodi slepilu i često se otkriva kad vid jako oslabi ili dođe do slepila. Opasnost kod ovog oblika glaukoma je u tome što centralni vid kojim se služimo za čitanje i uočavanje detalja biva zahvaćen tek na kraju, pa to može objasniti prirodu bolesti.

Za rano otkrivanje i postavljanje pravilne dijagnoze neophodan je pregled očnog lekara koji je bezbolan i kratak. Pomoću posebnog instrumenta, meri se očni pritisak, koji u normalnim uslovima iznosi 10 do 20 mmHg. Međutim, ukoliko je povišen očni pritisak ne znači da osoba ima glaukom, jer da bi se posumnjalo na ovo oboljenje treba da bude prisutno i oštećenje očnog nerva.

Lečenje ovog oboljenja zavisi od toga koliko je bolest uznapredovala i o kom obliku glaukoma se radi. Za vreme lečenja veoma je bitno zaustaviti dalja oštećenja vida. Zbog toga se primenjuju različiti postupci, kako bi se regulisala produkcija i odvođenje očne vodice iz oka i na taj način smanjio očni pritisak i dalje oštećenje vidnog živca. Nažalost, glaukom se ne može izlečiti, ali se može držati pod kontrolom i sprečiti dalje oštećenje vida.

Lečenje:
- Konzervativna terapija (upotreba lekova)
- Hirurško lečenje
- Kombinacija obe metode
Ukoliko se daju lekovi oni se obično upotrebljavaju do kraja života, ali treba znati da u kombinaciji sa drugim lekovima mogu izazvati nuspojave.

U određenim situacijama potrebno je hirurško lečenje, putem lasera, ili se posebnom hirurškom metodom napravi poseban kanal preko koga se vrši drenaža tečnosti iz oka. U retkim slučajevima kad nijedna metoda ne daje rezultate, sprovodi se lečenje tako što se uništavaju ćelije odgovorne za pojačano lučenje očne vodice (komorne tečnosti), ultrazvukom ili uništavanjem ćelija niskom temperaturom (kriohirurgija) ili visokom temperaturom (dijatermija).

Pošto se smatra da jedan do dva odsto celokupne populacije posle 40 godina života ima glaukom, a procenat raste sa godinama života redovne kontrole kod očnog lekara su veoma važne. Ukoliko ste stariji od 40 godina savetuje se bar jednom godišnje pregled kod očnog lekara.
Naravno, ako imate podatke da je u vašoj porodici bilo obolelih od glaukoma, ili spadate u rizičnu grupu, pregledi bi trebalo da budu i češći jer njegovo rano otkrivanje i adekvatno određen tretman lečenja mogu sprečiti dalje oštećenje očnog nerva i vida.

Dr Ksenija Maid


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za ponedeljak
Oštećenje očnog živca
Buka je štetna za srce
Lečenje astme u rudnicima soli
Akupunktura leči ženske bolesti
Dojenjem protiv dijabetesa
 


     


FastCounter by LinkExchange