GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 28. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ne zna se kada će startovati novi način obračuna troškova grejanja

Do računa dva putića

NOVI SAD - Radnici "Novosadske toplane" započeli su očitavanja potrošnje toplotne energije na novougrađenim kalorimetrima po zgradama, ali se još ne zna kada će ( i da li će) početi izrada računa za grejanje po novom metodu.

Novosađani bi od ove zime grejanje trebalo da plaćaju prema potrošnji energije u zgradi (koja se onda deli na stambene jedinice), a ne kao do sada, samo prema kvadraturi stana, ali gradonačelnica o tome još nije donela konačnu odluku. U Toplani kažu da čekaju uputstvo iz Gradske kuće, a u kabinetu gradonačelnika da još traje izrada kalkulacija troškova, u slučaju da se primenjuje novi, odnosno stari način izrade računa.

- Odluku o prelasku na nov način obračuna troškova grejanja donosi gradonačelnica, ali ona to neće učiniti pre nego što budu poznati svi potrebni parametri. Nije isključena ni mogućnost da se naplata grejanja nastavi po starom, ukoliko se pokaže da bi novi način obračuna bio nepovoljan po građane- izjavio je šef kancelarije za odnose sa javnošću u Gradskoj kući Milorad Bojović.

Prema predlogu "Novosadske toplane", ukupni račun za grejanje bi trebalo da se sastoji od fiksnih i promenjivih troškova, pri čemu se pod fiksnim troškovima podrazumeva tzv. instalisana snaga, koja bi se naplaćivala tokom cele godine po ceni od 63,045 dinara za kilovat. Promenjivi troškovi, međutim, plaćali bi se samo tokom grejne sezone i to 2,025 dinara po kilovatčasu utrošene energije.

Portparol ''Novosadske toplane'' Tatjana Šikoparija kaže da ovo preduzeće nema tačnu kalkulaciju koliki će biti prosečni računi sa novim obračunom, ali da izvesno ne mogu biti značajno veći. Ona objašnjava da bi se po novom obračunavala potrošnja, i da se zato računi mogu razlikovati po zgradama jer bi oni koji potroše više energije imali veće obaveze, ali da u proseku bitnije razlike ne bi trebalo da bude.

- I za nas je nepoznanica kako će izgledati konačni računi, ali nova kalkulacija sigurno nije pravljena sa ciljem da se tiho ''provuče'' novo poskupljenje- izričita je Šikoparija.

R.K.


vesti po rubrikama

^Srbija

Hteo da ga istera iz Vojske SCG
Do daljeg bez škole
Pun grad lutalica
Tesan gradski budžetski guber
Do računa dva putića
  
 


     


FastCounter by LinkExchange