GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 28. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Gradsko veće projektovalo Nacrt budžeta za narednu godinu

Tesan gradski budžetski guber

Predsednik SO Medijana izračunao je da će za svakog stanovnika opštine iz budžeta dobiti po 17,5 dinara

NIŠ - U situaciji kada je više želja i realnih potreba nego para, projektovati budžet nije lako. U to su se uverili i članovi Gradskog veća pripremajući Nacrt budžeta grada za narednu godinu, a u kojem je trebalo na odgovarajući način obezbediti i funkcionisanje pet gradskih opština. A u predloženom Nacrtu, opštine su dobile 9 odsto para više nego ove godine. Ili preciznije, kako je navela načelnik gradske Uprave za finansije Milena Nedeljković, opštini Pantelej pripalo je 37,3 miliona dinara, opštini Crveni krst 38,1 milion, Paliluli 39,8 miliona, Medijani 38,6 i opštini Niška Banja 37,1 milion dinara.

Više za socijalu

Za različite oblike socijalne pomoći i davanja, u gradskom budžetu u narednoj godini biće planirano 50 odsto novca više od ovogodišnjih, a broj korisnika će biti povećan za 80 odsto. Načelnik gradske Uprave za dečju i socijalnu zaštitu najavila je da će se iznos jednokratne pomoći za prvorođeno dete povećati sa 15.000 na 20.000 dinara, dok će suma za oslobađanje od komunalnih troškova biti udvostručena. Gradsko veće zatražiće hitnu vanrednu sednicu Gradske skupštine na kojoj bi se usvojila odluka o ostvarivanju prava u socijalnoj zaštiti, a koja bi suspendovala važeći stari Pravilnik čiji su kriterijumi i cenzusi nerealni.

Sednici Gradskog veća prisustvovao je jedino predsednik opštine Pantelej Bratislav Blagojević, koji nije želeo da komentariše odsustvo čelnika ostale četiri opštine, ali je, povodom budžetskih para na koje može da računa njegova opština, rekao:

- Na osnovu odluke Gradskog veća, opština Pantelej može da računa na oko dva miliona više nego za ovu godinu. To je svakako nedovoljno. Ali mi ćemo nastaviti ono što smo radili i ove godine - da preko posebnih projekata konkurišemo kod međunarodnih fondacija i agencija i resornih ministarstava, a dotle ćemo insistirati na ozbiljnijoj reformi u organizaciji gradske uprave i samouprave, kroz koje će opštine dobiti značajniju ulogu i novac - kazao je Blagojević.

Predsednik opštine Medijana Dragoslav Ćirković zbog službenog puta nije prisustvovao sednici na kojoj je Gradsko veće "preseklo budžetski kolač" opštinama, ali je nekoliko dana ranije, posle jednog od razgovora o projekciji gradskog budžeta za narednu godinu, pred novinarima izračunao da će njegova opština, jedna od najvećih u gradu, sa oko 130.000 građana, iz budžeta dobiti po 17,5 dinara po stanovniku.

- Paradoksalno je da se iz naše opštine, najveće u gradu, puni 62 posto gradskog budžeta, a da se našim građanima iz tog istog budžeta vraća 0,05 promila. To mi liči na neka vremena koja konačno moramo zaboraviti - kazao je za Glas Ćirković, najavljujući da će tim povodom vrlo oštro reagovati na gradskoj skupštini, kada budžet za narednu godinu bude usvajan.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Srbija

Hteo da ga istera iz Vojske SCG
Do daljeg bez škole
Pun grad lutalica
Tesan gradski budžetski guber
Do računa dva putića
  
 


     


FastCounter by LinkExchange