GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 28. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kraljevo pod pravom opsadom pasa o kojima niko ne brine

Pun grad lutalica

Samo u toku prošlog meseca zabeležena su 24 ujeda pasa

KRALJEVO - Psi lutalice ozbiljno ugrožavaju Kraljevčane, naročito decu. Pretpostavlja se da ih ima više od dve hiljade, a broj napada na građane svakog meseca raste. Samo u proteklom mesecu zabeležena su 24 ujeda, a tokom nekoliko poslednjih godina 250 Kraljevčana zatražilo je lekarsku pomoć. Da je vrag odneo šalu, upozoravaju iz Veterinarskog instituta jer je nedavno u jednom periferijskom naselju otkriven besan pas.

Zanimljivo je da u Veterinarskom institutu ne žele da daju informaciju koliko nezbrinutih pasa luta ulicama grada jer su pod pritiskom Udruženja za zaštitu životinja pre dve godine prestali sa uništavanjem lutalica. Kažu da su 2003. godine registrovali 1.100 pasa lutalica i da je njihov broj sada utrostručen.

Jovanka Petrović, čelnik Udruženja za zaštitu životinja "Argos", tvrdi da gradom ne luta više od 200 pasa i ne veruje da je zabeleženo toliko slučajeva ujeda.

Nedavno je obelodanjeno da će JP "Čistoća" iduće godine sagraditi tzv. azil za pse lutalice i da će tu biti vršeno i ubijanje životinja koje u roku od tri dana niko ne preuzme.

Na javne apele Udruženja većina Kraljevčana ne gleda sa simpatijama. Kažu da su od ovih pasa svi ugroženi i insistiraju da nadležni preduzmu hitne mere uklanjanja opasnih životinja sa ulica.
"Nekada smo pse lutalice uništavali otrovnim mamcima, ali posle zabrane uvoza strihina, broj životinja bez kontrole je znatno porastao. Što se tiče članova udruženja za zaštitu životinja, bilo bi mnogo bolje da su nešto preduzeli da zaštite decu od čopora pasa - kaže Jasminka Jovanović, šef Odseka inspekcije za zaštitu životne sredine.

Nekolicina članova Udruženja za zaštitu životinja svakodnevno na određena mesta u gradu donose hranu za pse lutalice, jer, kažu, oni ujedaju samo kad su gladni i "isprovocirani".

M. S. Milišić


vesti po rubrikama

^Srbija

Hteo da ga istera iz Vojske SCG
Do daljeg bez škole
Pun grad lutalica
Tesan gradski budžetski guber
Do računa dva putića
  
 


     


FastCounter by LinkExchange