GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 28. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Količina štetnih materija u reci Vlasini opala za 50 odsto

Do daljeg bez škole

Od početka ekoloških nevolja ne rade predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, a početak nastave je neizvestan

VLASOTINCE - Prema poslednjim merenjima leskovačkog Zavoda za zaštitu zdravlja, količina štetnih materija u reci Vlasini opala je za 50 odsto, ali fabrika za preradu vode u ovom mestu i dalje ne može da počne sa radom. Dvadeset hiljada stanovnika Vlasotinca i dalje se vodom za piće snabdeva iz devet cisterni koje su interventno upućene iz Beograda, Leskovca, Niša, Lebana i Dimitrovgrada.

Srđan Šušulić, predsednik opštine Vlasotince, kaže da najveći problem stanovništvu predstavlja nedostatak tehničke vode.
- Iako su poslednja merenja zagađenosti Vlasine pokazala smanjenje prisutnosti štetnih materija, fabrika za preradu vode "Nerezina" i dalje ne može da počne da radi. Nizak nivo reke utiče da nema dovoljno protoka kako bi se štetne materije što pre uklonile. Nadamo se da će do stabilizacije stanja u vodosnabdevanju doći uskoro, što će pre svega zavisiti od analiza Zavoda za zaštitu zdravlja - ističe Šušulić.

Od početka ekološkog problema zagađenja vode ne rade predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, a početak nastave je neizvestan.
- Bili smo primorani na ovaj korak jer ne možemo da obezbedimo higijenske uslove u ustanovama obrazovanja. Učenici će poći na nastavu tek posle stabilizacije stanja o čemu će biti blagovremeno obavešteni posredstvom medija - kaže Šušulić.

Nepovoljna situacija sa snabdevanjem vodom stanovnika Vlasotinca donekle je ublažena donacijama flaširane vode. "Koka-Kola", vlasnik vlasinske "Rose", isporučila je 31.000 litara flaširane vode i sokova, Knjaz Miloš 25 i "Voda-voda" 6.000 litara flaširane vode.
Stanovnici Vlasotinca za sada se za tehničku vodu snalaze iz okolnih seoskih bunara.

M. Z.


vesti po rubrikama

^Srbija

Hteo da ga istera iz Vojske SCG
Do daljeg bez škole
Pun grad lutalica
Tesan gradski budžetski guber
Do računa dva putića
  
 


     


FastCounter by LinkExchange