GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 28. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Maldivi, rajska ostrva između Indije i Šri Lanke, idealno mesto za beg od hladnoće

Povratak u hotel pre prvog mraka

Tirkizno plavo more, prelepe plaže, atraktivan podvodni svet, bajkovite lagune i luksuzni hoteli privlače goste iz svih krajeva sveta, a sezona traje tokom cele godine

Božanska ostrva između Indije i Šri Lanke, severno i južno od ekvatora, do početka sedamdesetih godina prošlog veka bila su dostupna samo znatiželjnim moreplovcima i avanturistima, mada ih nisu zaobilazili ni moderni gusari, jer su lako mogli da se sakriju u zabačenim lagunama, čak i od očiju kitova i delfina, koji u tirkiznoplavom moru izvode razne vragolije. Marko Polo ih je nazvao "Cvet Indije", a pravo ime im je Maldivi, što na sanskritu znači "Venac od ostrva".

Maldive su napravili korali na vrhovima podvodnih planina, pa je otuda i nadmorska visina arhipelaga samo dva metra. Kokosove palme i gusto žbunje čuvaju ostrva od erozije i protežu se skoro do samog mora. Uz bajkovite peščane plaže voda je neznatno slana, pa ništa ne fali i ako se malo popije. Na ostrvima nema brda i reka, a u potpunosti ih zaobilaze uragani i tajfuni, tako da ništa ne može da naudi prelepoj prirodi. Tokom cele godine je sunčano, a prosečna temperatura je između 29 i 32 stepena Celzijusa. Blagi monsuni u novembru, decembru i januaru dovode "zimu" i tada se živa u barometru spusti za šest-sedam podeoka.

Maldive čine 1.200 ostrva i nalaze se u Indijskom okeanu, ali su naseljena samo 202 i na njima živi oko 300.000 stanovnika. Arhipelag pripada Republici Maldivi, islamskoj državi koja ima bogatu, raznovrsnu i neobičnu kultu, jer su se vekovima sudarale civilizacije na ovim prostorima. Ljubazni i gostoljubivi domaćini nastoje da sačuvaju običaje i tradiciju, pa od stranaca zahtevaju da se ponašaju prema njihovim strogim pravilima kada su izvan turističkih kompleksa.

Turisti su dobrodošli i u najudaljenija ribarska sela, a stanovnici će rado odgovoriti na svako pitanje o lokalnim običajima, istoriji ili kulturnom nasleđu. Posetioci, međutim, moraju pred sumrak da odu i da se vrate tamo odakle su došli. Ukoliko žele da ostanu duže, moraju da traže posebnu dozvolu od vlasti. Jednostavno, ostrvljani ne žele da im bilo ko remeti ustaljene navike i jednostavan način života, a treba znati da na atolima nema ubistava, razbojništava, krađe i bilo kakvog kriminala. Nudizam je zabranjen, a u većinu ugostiteljskih objekata ne može se ući u odeći za plažu da se ne bi uvredili drugi gosti. Ako se posećuju javne ustanove ili turističke znamenitosti, pantalone i suknje moraju da budu ispod kolena, a ramena nikako ne smeju da budu obnažena.

Posetiocima su na raspolaganju 88 ostrva i sva su osmišljena kao ekskluzivne turističke lokacije. Najveći i najpoznatiji je atol Male, na kome je i istoimeni glavni grad Republike Maldivi. Grad je veoma čist i uredan i prepun malih uličica. U njima se prepliću prohujali vekovi sa savremenim životom, pa čovek izgubi osećaj za prostor i vreme. Ostrvo je dugačko oko dva, a široko jedan kilometar i na njemu živi skoro 65.000 stanovnika. Sa strancima koji su tu preko cele godine ima i 100.000 ljudi, ali, i pored tolike gužve, sve funkcioniše bez ikakvih problema.

Na većim atolima odvija se dinamičan život i svaki je priča za sebe. Osim uživanja na peščanim plažama, kupanja u toplom moru i razgledanja podvodnog sveta, turisti mogu da se zabave na razne načine. Mnogobrojni restorani obećavaju prijatne trenutke, a za lepo veče i nezaboravnu noć pobrinuće se barovi na otvorenom prostoru, uz internacionalnu muziku i sve poznate ritmove. Usput se može malo "uzjahati" neki dobroćudni slon i hrabrost ovekovečiti fotografskim aparatom. Slonovi su ovde svete životinje i služe za rad, ali i kao turistička atrakcija, naročito za decu i tek venčane parove.

Manji atoli su hoteli ostrva i imaju predivne sojenice i idilične kućice. Ako nekome smetaju tuđi pogledi ili druženje sa komšijama, može da obezbedi ostrvo samo za sebe i da dobije sopstveni dom koji, pored krova nad glavom, ima terasu, baštu, jezerce, mostić i druge "sitnice". Naravno, uživanje na Maldivima nije jeftino. Primera radi, u hotelu "Hulhule", na atolu Male, koji ima pet zvezdica, noćenje i doručak koštaju 180 dolara, a neznatno manje se plaća i u hotelima sa četiri zvezdice, dok ispod ovog standarda nema smeštaja.

Do Maldiva se isključivo stiže avionom, jer se za uplovljavanje jahti mora obezbediti posebna dozvola i platiti visoka taksa, koja ni za bogataše nije baš beznačajna. Aerodrom je pravo čudo i sagrađen je na ostrvu Hulhule. Proteže se na celoj površini ovog ostrvceta, a od njega se za desetak minuta stiže do grada Male, najčešće tradicionalnim brodićem "Džoni". Ovaj brodić sa dizel-motorom je i osnovna veza sa ostalim ostrvima, a onima koji se žure na raspolaganju su hidroavioni i brža plovila.

Krstarenja brodom ovde zovu se safari, valjda zato što su more i ostrva skoro sjedinjeni u jednu ravan, pa izdaleka liče na savanu ili afričku pustinju. Na ostrvima nema saobraćaja u klasičnom smislu, a nije ni potreban, jer je sve na dohvat nogu. U laganoj šetnji začas se stigne s jednog na drugi kraj ostrva, čak i kada su u pitanju ona najveća, kao što su Male, Ari, Makunudu, Adu i druga.

E. Bilalević


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Povratak u hotel pre prvog mraka
Oj, Karlovci, mesto moje drago
Eros sa raširenim krilima
 
 


     


FastCounter by LinkExchange