GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 28. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Srpska dokumenta na albanskom

GNJILANE - Prema planu o decentralizaciji koji predlaže srpska strana u razgovorima o budućem statusu Kosova i Metohije jedan od predloga je i formiranje pet novih opština na prostoru Kosovskog Pomoravlja, u mestima gde većinu čine Srbi. Nove opštine bi, prema tom predlogu, bile Kusce i Pasjane, srpska sela koja se nalaze u opštini Gnjilane, zatim Ranilug i Ajnovce (opština Kosovska Kamenica) i Vrbovac (sada pripada Vitini).

Srbi na vlasti u Novom Brdu

U Kosovskom Pomoravlju Srbi većinu imaju samo u opštini Novo Brdo, gde i drže lokalnu vlast. U Gnjilanu interese Srba zastupaju tri odbornika, u Kosovskoj Kamenici četiri, ali oni od 17. marta 2004. uglavnom ne učestvuju u radu skupštine. U Kosovskoj Vitini Srbi nisu izašli na lokalne izbore, imenovan je jedan odbornik. U Gnjilanu i Kosovskoj Kamenici zamenik predsednika opštine je Srbin.

- Nama je decentralizacija važna jedino ako znači dobijanje suštinske vlasti, da Srbi dobiju isto što imaju i Albanci - lokalnu policiju, administraciju i sudstvo. Srbi u Pomoravlju, što se tiče dokumenata, koriste tzv. paralelne institucije, albanska administracija nam je malo potrebna, uglavnom starijim ljudima za dobijanje penzije - kaže za Glas Jovan Simić, urednik na TV Šilovo.

Kada se kaže paralelne institucije misli se pre svega na prosvetu, zdravstvo, kao i na SUP Gnjilane koji je izmešten u Vranje, ali ima i svoje odeljenje u Ranilugu gde se izdaju sva dokumenta, što je i predviđeno Rezolucijom 1244. Treba dodati da u 80 odsto slučajeva ove usluge koriste i Albanci, posebno kada su u pitanju pasoši.

- Kao što je Milošević isterao Albance iz institucija, tako su posle 1999. Albanci isterali Srbe. Svi opštinski i sudski dokumenti izdaju se na albanskom jeziku, čak i kada se odnose na Srbe, pa recimo da bi neko protumačio sudsko rešenje mora pre svega da plati prevodioca, navodi Simić. Srbi insistiraju na tome da bi jedini stvarni značaj decentralizacija imala ukoliko bi oni sami mogli da biraju svoje rukovodioce, naročito u policiji i sudstvu.

S. Majdak


vesti po rubrikama

^politika

Vlada pada sama
Crna Gora ne da Dimitrijevića
Srpska dokumenta na albanskom
Putin odbio Koštunicu
Ahtisari sastavlja svoj tim za pregovore
 


     


FastCounter by LinkExchange