GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 28. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Brionski transkripti, genocid koji je Evropa nemo gledala (6)


Franju Tuđmana uoči "Oluje" kopkalo šta se dešava u Republici Srpskoj

Zašto je Karadžić sklonio Mladića?

Pitajući zašto je predsednik RS dao naredbu načelniku Manojlu Milovanoviću, a ne komandantu Glavnog štaba VRS, Tuđman je nastavio: "Slušajte, on (Mladić), kao i Karadžić i Milošević koristi do sada to nejedinstvo Europe, Francuske, Engleske, Njemačke i Amerike, i prema tome, oni su iskoristili to do maksimuma. Druga stvar je što oni sada nemaju snaga"

Pošto su se bez većih problema složili da "Srbe i Knin treba sravniti", Franjo Tuđman i generalska svita upali su i u prvu veću dilemu - kako i kojim snagama da krenu na Knin. Polemiku su poveli generali Zvonimir Červenko i Ante Gotovina, raspravljujući o tome ko je jači srpski general - Ratko Mladić, tadašnji komandant Glavnog štaba VRS ili Manojlo Milovanović, načelnik Generalštaba VRS. Govoreći o generalima VRS, Červenko i Gotovina su, u stvari, mislili na sebe. Červenko je, izdvajajući Milovanovića kao boljeg stratega, davao značaj sebi kao načelniku Glavnog štaba HV, dok je Gotovina isticanjem Mladića kao vojskovođe, okretao mlin na svoju vodenicu, a s njegovim izborom složio se i sam Tuđman.

Granić: "Oluju" podržali Solana i Hans van den Bruk

Mate Granić, šef Tuđmanove diplomatije, u svojim memoarima opisao je kako su visoki zvaničnici EU reagovali na "Oluju". Trećeg dana operacije, naveo je on, na njihov poziv obreo se u Ženevi i u sedištu UN-a održao sastanak s Havijerom Solanom, predsedavajućim Veća ministara EU, i Hansom van den Brukom, poverenikom Evropske komisije za spoljnu politiku. Sastanku su, otkrio je Granić, prisustvovali i Torvald Stoltenberg i Karl Bilt, koji je, prema tvrdnji tadašnjeg šefa hrvatske diplomatije, žestoko osudio Hrvatsku i Franju Tuđmana, pominjući i Međunarodni sud za ratne zločine.
- Sugovornicima sam obrazložio razloge vojno-redarstvene (policijske) operacije "Oluja", tijek (tok) i prognozu da će završiti u najviše 24 sata. "Možete li zaustaviti akciju?", upitao je Solana. "Ne", rezolutno sam uzvratio. "A hoćete li poštovati ratno pravo?", zanimalo je sugovornike. "Da", glasio je moj odgovor. To je manje-više bilo sve. Iako nisu ništa govorili, Solanino i Van den Brukovo lice doimalo se zadovoljnim i bilo mi je jasno da podržavaju naš postupak. Za razliku od njih, Bilt je bio izrazito ljut, što se iščitavalo iz svake njegove geste i pokreta - zapisao je Granić.

Davor Domazet:
Ali, i još više, pod jednim - ako vi gledate samo izolirano taj dio, a bez operativne, ili strateške razine (nivoa), onda on ima sasvim jednu drugačiju projekciju. Kažemo, snage sa zapada, postavljam pitanje odmah - koje snage? Ako su nam 4. i 7. brigada tu, kao nositelj udara za to, znači, mi moramo ovo ovdje...

Ante Gotovina:
Ako ste predvidjeli da izbijate na Gračac s 2. bojnom (bataljonom)... gardijske brigade, s ovim postrojbama (jedinicama)... (Z. Červenko: Ma ne...)

Davor Domazet:
Ne, ne tako, nemojte. Ova operacija ide i ona može dati prema ofanzivnosti, dominanti, kao duh, kao takav. Mora se biti i sa zapada, a sa zapada smo i mijenjali, zato i nema na ovim novim planovima 7. brigade, jer se nalazi tu. A, sa snagama generala Markača i ostalim snagama zbornog područja, uključujući i 2. bojnu 9. brigade, mora izvršiti ovu prvu etapu zauzimanja prezida, kao ključne točke, onda ona ima ulogu, ova operacija, ovdje kao što je tu...

Ante Gotovina:
Toga trenutka je još puno lakše izbiti s ove strane na Otrić.
Davor Domazet:
To je jedina dvojba (dilema), gospodine Predsjedniče, prebacivanje već snaga, koje jesu, jer manevar bi bio zaista težak, i normalno je da ne dolazi u obzir.

Predsjednik:
Ne, pa nema, dakle, prebacivanje odavde, pa na zapad, to je glupost.
Davor Domazet:
Da, zato to i kažem, to je jedina promjena. Ali, isto tako, Zborno područje Split sada mora napraviti snage dostatne (dovoljne) da ih može podržati, jer samo izbijanje Muškovice rješava stvar, jer moramo držati rijeku... (To može, da...) Ostali dio operacije ide već po razrađenome....

Ante Gotovina:
Ja to garantiram, izbijanje na Muškovicu, sa snagama koje imamo ovoga trenutka.
Predsjednik:
Dajte da malo vidimo prvo reagiranje na ovaj moj odgovor, i na sadašnju situaciju u svijetu. Dakle, već sam vam rekao, glavni tajnik NATO-a, upoznao ga je moj ambasador, i zauzet će se za razumijevanje naših. HFP - odgovor na reagiranje na moj odgovor, sinoćnji. Pismo s vrlo tvrdim tonom hrvatski predsjednik je kategorički odbio, hrvatske vlasti se boje mogućeg srpskog napada na Istočnu Slavoniju. Ako krajiški Srbi ne primijene šest točaka sporazuma, prisustvovat ćemo razbuktavanju u regiji, koje bi moglo dovesti do proširenja rata. Ukoliko se sporazum poštuje, možda neće biti eskalacije rata tijekom slijedećih 2-3 dana.

To je izjavio Ričard Holbruk. I, Ričard Holbruk je u Stejt departmentu, američkom, zadužen za to. HP: Hrvatski predsjednik je rekao da ponuda nije dovoljna. On očigledno nije jako zainteresiran da UN nadgledaju aktivnosti njegovih jedinica, dok se pokušavaju probiti kroz Bosnu prema Kninu. Tuđman je isto rekao da odbija pregovarati s vođom hrvatskih Srba, Martićem, ili bilo kojim drugim ratnim zločincem. Glasnogovornik UN Gejns je rekao kasno navečer, da je na Srbima slijedeći korak. Ako su spremni poštivati dogovor, onda ćemo vidjeti napretka. Ako se sutra neće napadati Bihać, ako konvoji humanitarne pomoći stignu do Bihaća, bez prepreke, to znači da dogovor vrijedi. Već prije hrvatskog odbijanja zapadnih snaga bosanskih Srba, general Ratko Mladić je rekao - da dogovor neće mijenjati njegove planove da ponovno osvoji sva područja izgubljeno u korist Hrvata tijekom zadnjih nekoliko dana. Zašto je Karadžić dao naredbu načelniku Milovanoviću, a ne Mladiću?

Zvonimir Červenko:
Zato što je jači od Mladića.
Davor Domazet:
Dakle, sukobi između Karadžića i Mladića, i Mladić je pod utjecjaem Miloševića, a Milovanović je izravno pod Karadžićem, to je raskol između njih.

Predsjednik:
Da li se Mladić javio?
Davor Domazet:
Mladić se nalazi trenutno u Mrkonjićgradu, a zapovijedno (komandno) mjesto Milovanovića je u Drvaru.
Ante Gotovina:
To su vam dvije struje, jedna Pale, jedna Banjaluka.

Predsjednik:
Rojters - Zapanjujuća hrvatska ofenziva koja je preplavila dva grada i ogromno područje, prisilila pobunjene krajinske Srbe, da popuste u napadima na zapadnobosansku enklavu Bihać, te da pristanu na razgovor s neprijateljem. Ali u Zagrebu hrvatski predsjednik Tuđman odbija Akašijeve prijedloge. Dogovor kojem nedostaje precizan termin za provođenje, ipak predstavlja veliki ustupak od strane Srba. No, nije jasno da li je to samo srpska varka, kako bi kupili vrijeme za pregrupiranje snaga, nakon što je na to područje stigao general Ratko Mladić. (Da, Mrkonjićgrad...) AFP i Reuters. Britanski ministar obrane Majkl Portiljo izjavio je na odlasku u Vašington, gdje će boraviti 24 sata, kako bi razgovarao o Bosni da ne želi zvučiti melodramatično, ali da hrvatska intervencija sada otvara perspektivu otvorenog rata, u svakom slučaju između Hrvata i bosanskih Srba, što nas jako zabrinjava. Radio Korenica, vijest u 10 sati. Hrvatski predsjednik Tuđman izjavio je jučer navečer Jasuši Akašiju... U vijestima se dalje prenosi prijedlog, njihov prijedlog Banjaluka, ne javlja o predsjedniku i pismu Akašija, spominje jedino Mladićeve prijetnje prigodom (povodom) njegovog boravka...

Zvonimir Červenko:
Milovanović je veći stručnjak od Mladića, to je bez svake sumnje.
Predsjednik:
Sada, slušajte, ne znam, u tu procjenu se ne bih sada, ali Mladića ste razumjeli, ne može se poreći da je....
Ante Gotovina:
bolji je vojskovođa.
Predsjednik:
Da, bolji je vojskovođa, drzovit je, i on koristi. Slušajte, on (Mladić), kao i Karadžić i Milošević koristi do sada to nejedinstvo Europe, Francuske, Engleske, Njemačke i Amerike, i prema tome, oni su iskoristili to do maksimuma. Druga stvar je što oni sada nemaju snaga.

Sutra: Tuđman hoće i Benkovac


vesti po rubrikama

^feljton

EFT za tri godine postao lider
Zašto je Karadžić sklonio Mladića?
 


     


FastCounter by LinkExchange