GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 28. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Britanci vade srpsko zlato

BOR - Britanska kompanija "Mureks" dobila je od Ministarstva rudarstva i energetike pravo dodatnog istraživanja rude zlata u jedinom našem rudniku tog metala "Blagojev kamen" kod Majdanpeka. Do sada je rudnikom upravljao borski Institut za bakar kome je, posle 18 godina, isteklo pravo eksploatacije zlatonosnog kvarca.

-Englezi će, prema sporazumu sa vladom, u istražne radove uložiti najmanje pola miliona evra. Stručnjaci našeg Instituta biće zaduženi za sve laboratorijske analize i projekte, kao i pronalaženje najbolje tehnologije za buduću eksploataciju zlata. Institut je, za proteklo vreme gazdovanja, izvadio 500 kilograma zlata. Poznato je da se i danas iz tone rude može dobiti devet do trideset grama zlata, što je najmanje dvostruko više od profitabilne proizvodnje- kaže Vlastimir Trujić, direktor Instituta za bakar.

"Blagojev kamen" je jedini rudnik zlata, ne samo u Srbiji, nego i bivšoj Jugoslaviji, a interesantno je da su posle 2000. godine nepoznati kriminalci minirali rudnik tražeći zlato. I 2002. godine pokraden je deo opreme za ispiranje zlata vredan 435.000 dinara. Nadležni u Institutu za bakar tada su konstatovali da su ukradeni koncentrator zlata, elektromotori i tanjiri za ispiranje zlata zbog čega je bila dovedena u pitanje celokupna proizvodnja.

B.F.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Rusko tržište šansa za oporavak
Britanci vade srpsko zlato