GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 28. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Goran Lukačević, predsednik SO Voždovac, govori o gasifikaciji, Avali, "divljoj gradnji"

Pomoću gasa i kredita do privatnog biznisa

Želimo da zainteresujemo poljoprivrednike za uzgajanje voća i povrća u staklenicima koji se greju na zemni gas. Proračuni koji radimo na ovu temu, pokazuju da tročlana porodica radom u takvom stakleniku od pet ari, mesečno može da zaradi 115.000 dinara

Goran Lukačević, predsednik opštine Voždovac, predvodiće danas svečano pokretanje gasovoda u dve susedne opštine - Savski venac i Voždovac. Na njegovu inicijativu, jedan voždovački vrtić je besplatno priključen na gasovod. Opština je ubrzala izgradnju gasne mreže, nakon anketa među građanima koje su pokazale da je Voždovčanima najpotrebnija jeftina energija.

- Voždovački domovi će se od danas grejati na gas.
Opština Voždovac je bila organizator gasifikacije jer smo želeli da naša opština bude prva gasifikovana u Beogradu. Danas se u pogon stavlja prvi prsten, a do kraja decembra i preostala dva prstena gasovoda čime će biti obuhvaćen prostor između Bulevara oslobođenja i Kumodraške ulice i od Autokomande do Trošarine, odnosno Banjice. Radovi su u jednom periodu kasnili jer je NIS Energogas malo zakasnio, a kroz neke ulice nismo mogli da sprovedemo gasovod, jer su asfaltirane pre manje od dve godine, pa prema pravilu ne smemo da ih raskopavamo.

- Kada će i drugi delovi Voždovca biti gasifikovani?
Ove godine smo sproveli više od 22 kilometara gasovoda i 11 kilometara priključne mreže. Sledeće godine ćemo postaviti još 60 kilometara instalacija za zemni gas, počevši od podavalskog rejona gde će radovi početi paralelno u Kumodražu i Jajincima. Radove na potezu od Autokomande do Trošarine završićemo u prvoj polovini godine, a počećemo i gasifikaciju Sive stene i naselja Braće Jerković.

- Stanovnici podavalskog regiona će od gasifikacije imati višestruku korist?
- Želimo da zainteresujemo poljoprivrednike za uzgajanje voća i povrća u staklenicima koji se greju na zemni gas. Prvi proračuni elaborata koji radimo na ovu temu, pokazuju da tročlana porodica radom u takvom stakleniku od pet ari, mesečno može da zaradi 115.000 dinara, a ozbiljna proizvodnja pretpostavlja da se radi na parceli ne manjoj od 15 ari. Poljoprivrednici ne moraju da brinu da li će prodati svoje proizvode jer je plasman već obezbeđen u zemljama Evropske unije. Jedini uslov je da ne koriste veštačka đubriva jer zapadno tržište traži zdravu hranu!Evropska banka za obnovu i razvoj nudi veoma povoljne kredite koje budući uzgajivači mogu da iskoriste da kupe staklenike i započnu posao. Godišnja kamata kredita sa rokom otplate na deset godina je 0,5 odsto, a grejs period je dve godine.

- Grad je odobrio inicijativu voždovačke opštine za obeležavanje podavalskog regiona?
- Do kraja godine ćemo postaviti informativne znakove pored svakog interesantnog mesta u tom predelu. Prvo ćemo obeležiti spomen-park u Jajincima u kojima je u Drugom svetskom ratu ubijeno 90.000 ljudi. Napravili smo i projekat za Avalu kojim smo konkurisali kod resornog ministarstva. Projektom smo predvideli se na Avali izgrade veštačka jezera, etno selo, žičara, ski i trim staza i velika botanička bašta koja nedostaje Beogradu.

- Grad je odobrio 17,5 miliona dinara za druge projekte u opštini?
Želimo da oplemenimo po jedan deo u svakoj mesnoj zajednici i da tako doprinesemo kvalitetu života građana.

- U kojoj meri je rešen urbanistički problem i problem infrastrukture Voždovca?
Ako želimo da živimo u kulturnom i kvalitetnom gradu, najvažniji zadatak je da sprečimo divlju gradnju. Do sada je na Voždovcu uklonjeno više od 30 nelegalnih objekata, a samo na Banjici smo uklonili 177 garaža koje su "divlje" izgrađene. Pored ovog komunalnog problema, u predstojećem periodu ćemo popraviti infrastrukturu, pre svega vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Asfaltiraćemo i ulice koje do sada nisu stigle na red. Ove godine je naša opština asfaltirala više od 50 kilometara ulica.

- Zgrada opštine je nedavno dobila 40 kompjutera. Šta to znači za Voždovčane ?
- Pre uvođenja kompjutera je postojala mogućnost različitih manipulacija predmetima, odugovlačenje rešenja i drugi vidovi korupcije. Sada možemo da kontrolišemo da li svi zaposleni rade svoj posao kvalitetno i na vreme, a i da sprečavamo korupciju. Opremu smo kupili od opštinskih sredstava i donacija, a u septembru smo iz istih fondova završili umrežavanje. Zahvaljujući tome, možemo da pratimo sve faze obrade nekog predmeta, od pisarnice, do konačnog rešenja, što je naročito značajno za osetljive predmete u odeljenju za komunalno-građevinske i inspekcijske poslove. Modernizacijom opštinske uprave i novom organizacionom strukturom zaposleni su dobili bolje uslove za rad, pa od njih tražimo i kvalitetnije rezultate.

- Uneli ste promene i u režim rada šalterskih službi?
-Produžili smo radno vreme šalterskih usluga do 17.30 časova da bismo izašli u susret građanima koji rade do pet popodne. Oni više ne moraju da napuštaju posao ranije da bi završili poslove u opštini.

- Opština je učestvovala u rekonstrukciji centra za kulturu i sport "Šumice"?
-Uveli smo novu klimatizaciju u celi objekat, promenili parket u sportskoj sali i renovirali svlačionice čime je ovaj centar dobio oznaku prve kategorije. Reprezentacije svih sportova sad vrlo rado treniraju u "Šumicama" jer imaju potrebne uslove.

- Kako radi opštinski humanitarni fond?
Taj fond postoji već četiri godine, ali je tek ove godine registrovan kako treba. Svaki dinar iz fonda dobijaju građani koji podnesu zahtev. Savet Humanitarnog fonda i nadzorni odbor detaljno obrađuju svaki zahtev, a njihov rad je javan. Do sada smo podelili više od 300.000 dinara pomoći, a u sledećih deset dana će biti još jedna raspodela pomoći. Fond ima veliki broj donatora među kojima su i privatnici sa Voždovca. Funkcioneri Opštine će za predstojeću raspodelu priložiti po 500 dinara, a ostali zaposleni slediće naš primer prema svojim mogućnostima.

D. M.


vesti po rubrikama

^Beograd

Pomoću gasa i kredita do privatnog biznisa
Na red došao i ulični protest
Đaci pešaci usred Beograda
Nemaju s kim da pričaju kod kuće
"Parking servis" ne priznaje svedoke
U škole ulagano, ali nedovoljno
Gradske vesti: Podeljena mesta u domovima
 


     


FastCounter by LinkExchange