GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 28. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Banke su kreditnim karticama formirale današnji međunarodni sistem plaćanja putem kreditnih kartica

Šta je kreditna kartica

Prvu univerzalnu kreditnu karticu, koja je mogla da se koristi u različitim radnjama i objektima, predstavio je Dajners klab, 1950. godine

Kreditna kartica je tanka plastična kartica, obično razmera osam puta pet centimetara, koja sadrži identifikacione informacije na magnetnoj traci i koja vas ovlašćuje da kupljenu robu ili usluge otplaćuje preko nje, u ratama. Informacija na kartici očitava se ATM aparatima (Automated Teller Machines), čitačima u prodavnicama i bankarskim i inernet kompjuterima.

Prema enciklopediji Britanika, upotreba kreditne kartice pokrenuta je u Americi dvadesetih godina, kada su pojedine kompanije, kao što su hotelski lanci i naftne kompanije, počele da izdaju ove kartice za kupovinu ostvarenu u njihovim podružnicama. Ova upotreba je postala znatno učestalija posle Drugog svetskog rata.

Prvu univerzalnu kreditnu karticu, koja je mogla da se koristi u različitim radnjama i objektima, predstavio je Dajners klab, 1950. godine. Po ovom sistemu, kompanija kreditnih kartica je korisniku kartice naplaćivala godišnju članarinu i dostavljala mu račune na mesečnom ili godišnjem nivou. Drugu veliku univerzalnu karticu ustanovila je 1958. godine kompanija Amerikan ekspres.

Kasnije je stigao sistem bankovnih kreditnih kartica. To znači da banka, po prijemu računa o prodaji, trgovcu prebacuje novac na račun, dok istovremeno sakuplja račune koje će korisniku kartice ispostaviti na kraju obračunskog perioda. Korisnik kartice, zauzvrat, banci plaća čitavu sumu ili u mesečnim ratama, sa kamatom.

Prvu nacionalnu bankovnu karticu Bankamerikard pokrenula je na nivou države 1959. godine Američka banke u Kaliforniji. Ovaj sistem dobio je licencu u drugim američkim državama početkom 1966, a preimenovan je u "viza" 1976. godine.

Druge velike bankovne kartice su potom usledile, kao što je "masterkard", nekad "masterčardž". Da bi proširile obim svojih usluga, kao što su obroci i smeštaj, mnoge manje banke, koje su pre toga nudile kreditne kartice na lokalnom ili regionalnom nivou, ostvarile su veze sa velikim nacionalnim i međunarodnim bankama i formirale današnji međunarodni sistem plaćanja putem kreditnih kartica.


vesti po rubrikama

^banke

Banka kao investitor, a ne trgovac
"Plastični" novac potiskuje čekove
Ček na poček ukida se krajem novembra
Super keš kredit
Porodični PLUS paket
Lažne kartice savršene kopije originala
Šta je kreditna kartica
Krediti za gradnju
 


     


FastCounter by LinkExchange