GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 28. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kako se zaštititi od falsifikatora menica, čekova i dokumentacije za kredit

Lažne kartice savršene kopije originala

U poslednje vreme pojavilo se dosta falsifikovanih platnih i kreditnih kartica - "viza", "maestro", "master" pa čak i "dina", kaže Zoran Kovačević iz SUP-a Beograd

Povećanim zahtevima stanovništva za kreditima koje daju banke doskočili su i prevaranti. Oni nude rešenje onima koji su bez stalnog zaposlenja, što je jedan od uslova za dobijanje kredita. Tako je u poslednje vreme među lažnim pasošima, dozvolama, ličnim kartama, novcu i hartijama od vrednosti pojavljuju i falsifikovane potvrde o zaposlenju, administrativne zabrane kreditne i platne kartice.

Zoran Kovačević, načelnik Odseka za suzbijanje prevara i falsifikata u SUP-u Beograd kaže za Glas da je ova vrsta falsifikata u poslednje vreme veoma aktuelna i da inspektori imaju mnogo posla oko toga.

- Ljudi koji su bez posla, a žele da uzmu kredit od banke za kupovinu stana, automobila i nečeg drugog odlučuju se da falsifikuju uverenje o zaposlenju i administrativnu zabranu. Ova "usluga" falsifikatora košta između 400 do 500 evra. Oni koji na ovaj način prevare banku kredit uglavnom nikada ne vrate, ali ima i izuzetaka koji redovno uplaćuju rate - objašnjava Kovačević.

Kazne

Za krivično delo falsifikovanja zakonom zaprećena je kazna od tri meseca pa do pet godina. Za štampanje lažnog novca najveća kazna je do 20 godina robije, ali samo u slučaju da su falsifikatori izazvali težak poremećaj ekonomije zemlje.

U poslednje vreme pojavilo se i mnogo falsifikovanih platnih i kreditnih kartica, "viza", "maestro", "master", pa čak i "dina", a Zoran Kovačević predviđa da će ih biti još više kada se ukinu čekovi.
- Falsifikatori su se toliko izveštili za pravljenje lažnih kartica da one skoro do savršenstva liče na original - kaže Kovačević.

Odeljenje za prevare i falsifikate jedino je u zemlji koje se bavi slučajevima falsifikovanja novca. Kovačević kaže da se podjednako falsifikuju strana valuta i dinari. Dinari se rade kod nas, a lažni evri i dolari stižu iz inostranstva.
- Falsifikovani dinari su, moram priznati, sasvim solidne izrade. Novčanice se rade kompjuterski. Pošto se uglavnom falsifikuju hiljadarke, one se kasnije rasitnjavaju u manje apoene i tako istovremeno menjaju za original novac.

Jedan od načina na koji se to radi je kupovina sitnica, recimo cigareta u trafici. Falš novčanice strane valute stižu u svim apoenima, i dobre su izrade.
Falsifikatori odlaze u menjačnice i tamo traže da im se novac ili rasitnni ili promeni za dinare. Omiljeno im je da lažnim novcem kupuju automobile i mobilne telefone. Kupovinu dogovore uveče jer se slabije vidi i skreću pažnju pričom o vozilu, odnosno telefonu - objašnjava Zoran Kovačević.

Jedna od delatnosti falsifikatora su čekovi i menice. Kovačević navodi primer desetočlane bande koja je falsifikovala 10.000 čekova.
- Oni su lažne čekove rasturali po celoj Srbiji. Kada smo ih uhvatili pronašli smo kod njih aparate za štampanje lažnih čekova. Ovim falsifikovanim čekovima naneta je velika šteta Nacionalnoj štedionici - kaže Zoran Kovačević, načelnik Odseka za suzbijanje prevara i falsifikata.

A. Savić


vesti po rubrikama

^banke

Banka kao investitor, a ne trgovac
"Plastični" novac potiskuje čekove
Ček na poček ukida se krajem novembra
Super keš kredit
Porodični PLUS paket
Lažne kartice savršene kopije originala
Šta je kreditna kartica
Krediti za gradnju
 


     


FastCounter by LinkExchange