GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 28. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


HVB banka upotpunila ponudu bankarskih usluga

Super keš kredit

Ukoliko su klijenti zaposleni kod poslodavca koji ima potpisan ugovor o prenosu zarada preko HVB banke, maksimalan period otplate kredita je 60 meseci i žirant nije potreban

HVB banka, izlazeći u susret zahtevima svojih klijenata i potrebama tržišta, upotpunila je ponudu bankarskih usluga novim najpovoljnijim keš kreditom koji je indeksiran u švajcarskim francima, uz nominalnu kamatnu stopu od 7,5 odsto.

"Super keš kredit" HVB banke odobrava se za 700 evra do 4.375 evra, dok se klijentima čije firme imaju potpisan ugovor o prenosu zarada preko HVB banke kredit odobrava do 6.250 evra. Ovaj kredit je poseban i po tome što banka kreditira i 20 odsto garantnog depozita. Efektivna kamatna stopa za "Super keš kredit" je od 9,29 odsto i zavisi od perioda otplate. Rok otplate je od šest do 48 meseci. Ukoliko su klijenti zaposleni kod poslodavca koji ima potpisan ugovor o prenosu zarada preko HVB banke maksimalan period otplate je 60 meseci i žirant nije potreban, dok je drugim klijentima neophodan jedan žirant.

Na primer, ukoliko je klijentu potrebno 2.000 evra, podnosi zahtev za kredit od 2.500 evra. Od te sume 500 evra se stavlja na ime depozita do otplate poslednje rate. Kada klijent otplati poslednju ratu kredita, on podiže svoj depozit. Na taj način klijent je koristio kredit, a i uštedeo je 500 evra. Ukoliko klijent podigne ovu sumu na period otplate od 48 meseci, mesečna rata je 60,45 evra.

Elektronsko bankarstvo

Pored najpovoljnijih kredita HVB banka pruža i niz drugih usluga svojim klijentima. Pored "Paket računa" - "Račun plus", "Račun premijum", "Račun bonus", "Račun 2"4, koji sadrže tekući dinarski račun, tekući devizni račun, račune štednje, "viza", "master" i "dina" kreditne i debitne kartice kartice, HVB banka u svojoj ponudi ima veliki broj proizvoda namenjenih štednji građana, transferu novca u zemlji i inostranstvu, kao i elektronskom bankarstvu.

Jedan od glavnih ciljeva banke jeste da proširi svoje tržište za poslovanje sa stanovništvom. Do kraja 2008. godine planirano je otvaranje još 24 nove filijale, a pored toga banka će nastaviti s ponudom najpovoljnijih kredita na tržištu. Kao potvrda svega toga je i to što je HVB banka ponudila stambeni kredit sa najpovoljnijom nominalnom kamatom od 4,45 odsto na godišnjem nivou.

Neodoljivi stambeni kredit se odobrava bez žiranata, bez učešća i depozita, dok je period otplate produžen na 25 godina, a jedini uslov je da klijenti imaju otvoren tekući račun i svoju mesečnu zaradu primaju preko HVB banke. Novi stambeni kredit mogu dobiti i oni stariji od 45 godina, s tim da klijent mora da isplati poslednju ratu kredita sa navršenom 65. godinom života.

Stambeni kredit, koji je indeksiran u švajcarskim francima, odobrava se za 10.000 do 100.000 evra. Nominalna kamatna stopa je 4,45 odsto na godišnjem nivou, dok efektivna kamatna stopa je 4,75 odsto. Važno je napomenuti da klijent ne mora da stavi hipoteku na nepokretnost koju kupuje, već na bilo koju drugu uknjiženu nepokretnost, recimo stan svojih roditelja, a jedini uslov je da vrednost nekretnine mora biti veća za 20 odsto u odnosu na nekretninu koja se kupuje.

Od ostalih troškova klijent treba da plati banci dva odsto od odobrene sume kredita na ime administrativnog troška, zatim za Nacionalnu korporaciju za osiguranje kredita potrebno je izdvojiti od 1,5 odsto do 2,5 odsto, u zavisnosti od toga da li je hipoteka vrednija od traženog kredita 20 odsto ili 30 odsto. Pored toga, klijent je u obavezi da plaća životno osiguranje i osiguranje nekretnine za stan u vrednosti od 50.000 evra i sa 40 godina života, koje je godišnje nešto malo manje od 200 evra. Na to se još dodaje i procena vrednosti nepokretnosti koja je 80 evra i uspostavljanje hipoteke koje zavisi od grada, lokacije i samog nadležnog suda i kreće se od 10.000 dinara do 80.000 dinara.

Važno je napomenuti da svaki podnosilac zahteva za stambeni kredit mora imati najmanje tri godine radnog staža, s tim što je neophodno da je kod svog sadašnjeg poslodavca prijavljen najmanje šest meseci.

Mesečna rata može biti u visini do 50 odsto mesečnih neto prihoda domaćinstva, što znači da u HVB banci mogu da se udruže plate supružnika.
Na primer: Ukoliko se klijent odluči da uzme kredit od 50.000 evra na 25 godina, mesečna rata je 276,50 evra.


vesti po rubrikama

^banke

Banka kao investitor, a ne trgovac
"Plastični" novac potiskuje čekove
Ček na poček ukida se krajem novembra
Super keš kredit
Porodični PLUS paket
Lažne kartice savršene kopije originala
Šta je kreditna kartica
Krediti za gradnju
 


     


FastCounter by LinkExchange