GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 28. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ček na poček ukida se krajem novembra

Na rate samo sa kreditnim karticama

Odloženo plaćanje čekovima krajem godine odlazi u istoriju, a omiljeni srpski način kupovine zameniće platne kartice. Ako neko i dalje želi da plaća na odloženo, moraće da uzme kreditne kartice, jer sa debitnim može da potroši samo onoliko koliko ima na računu. U većini ovdašnjih banaka može se izvaditi dina kartica koja važi za sada samo kod nas. Ostale, međunarodne kartice kao što su viza, masterkard, ameriken ekspres mogu se naći u različitim varijantama i uslovima od banke do banke.

Revolving kredit uz 2,2 odsto

"Sosijete ženeral" takođe izdaje viza alterna karticu sa kojom se može podići revolving kredit sa mesečnom kamatom od 2,2 odsto. Za nju ne treba depozit, ali mora se primati plata preko računa u ovoj banci. Kod "AIK banke" klijent sam može da izabere da li će mu se obračunavati fiksna kamatna stopa od dva odsto mesečno ili jedan odsto mesečno uz primenu devizne klauzule. Postoji i mogućnost da kamatna stopa zavisi od rasta cena na malo, uvećanog 0,5 procentnih poena mesečno.

Izdavanje kartica povezano je i sa troškovima, pa se dobijanje kreditnih kartica plaća od 1.200 dinara za masterkard standard u "Komercijalnoj banci" do 1.500 dinara u "Delta" i "Hipo banci". Trošak za sve kreditne kartice je i dva do tri odsto od sume koja se podiže na šalterima banaka ili bankomatima.

U "Delta banci" sa tekućim računom može se dobiti i debitna masterkard maestro sa odloženom plaćanjem do 30 dana i do 90 dana, ako se kupuje u prodavnicama "Maksija". Ova banka izdaje i kreditne - masterkard standard i viza klasik. Za njih je potrebno uplatiti depozit od 250 do 2.000 evra. Banka plaća kamatu od tri odsto godišnje na depozit i daje kreditni limit dvostruko veći od depozita. Moguć je i revolving kredit sa kamatom od dva odsto, ali mesečno na dinarske kredite, i 1,25 odsto na devizne.

U "Komercijalnoj banci" dina kreditna kartica omogućava plaćanje ili podizanje gotovine na tri, šest i 12 meseci, sa kamatom od dva odsto mesečno. Sa masterkard kreditnom karticom može se plaćati na odloženo do 30 dana bez kamate ili na 60 dana gde je prvi mesec bez kamate, a u sledećih mesec dana plaća se kamata 1,3 odsto mesečno. Dobijanje ove kartice košta 300 dinara, uz otvoren tekući račun u "Komercijalnoj banci" i još 300 dinara svaka tri meseca.

U "Rajfajzen banci" dostupna je viza revolving kartica sa kojom se može uzeti kredit od 200 do 5.000 evra. Da bi dobili ovu kreditnu karticu, građani ne moraju polagati depozite, niti trebaju menice ili žiranti. Vlasnik kreditne kartice mora izmiriti 10 odsto novca koji je potrošio po kartici u prethodnom mesecu, a ostatak zaduženja se prebacuje u naredni period.

M. Obradović


vesti po rubrikama

^banke

Banka kao investitor, a ne trgovac
"Plastični" novac potiskuje čekove
Ček na poček ukida se krajem novembra
Super keš kredit
Porodični PLUS paket
Lažne kartice savršene kopije originala
Šta je kreditna kartica
Krediti za gradnju
 


     


FastCounter by LinkExchange